Четвертий день народження Сенцова за ґратами: хто може вплинути на Путіна?

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Незаконно засуджений до 20 років колонії суворого режиму в РФ український режисер Олег Сенцов 61-й день голодує в колонії суворого режиму в місті Лабітнангі Тюменської області Росії. За словами його адвоката, Сенцов налаштований голодувати «до кінця», а цим голодуванням Сенцов намагається домогтися не свого звільнення, в яке він уже не вірить, а звільнення інших політичних в'язнів із російських тюрем. До слова, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова. Сьогодні, 13 липня, українському режисеру виповнюється 42 роки. Мати політв'язня звернулася до Путіна з проханням про помилування її сина.

Керівник адвокаційного центру Української Гельсінської групи з прав людини Борис Захаров у коментарі «Слову і Ділу» зазначив, що питання звільнення Сенцова залежить від інтенсивності міжнародного тиску.

На його думку, хибно було сподіватися на зрушення під час ЧС, адже Путін якраз хотів продемонструвати, що він на поступки не йде, але все одно на бойкот ЧС ніхто не йде.

«Путіну це вдалося», – підкреслив він.

Правозахисник уточнив, що хоча генсек Ради Європи й звертався до Путіна про помилування, насправді, він є фактично лобістом Путіна в РЄ. Наприклад, він же намагався скасувати санкції й повернути РФ до ПАРЄ.

«Тому це була більше гра в піддавки між ним і Путіним. Тому тут не було особливих сподівань. Тим більше Рада Європа отримує російські внески», – додав він.

Вплинути на Путіна можна, але потрібно зважати на тих, від кого путінський режим дійсно залежить, акцентував Захаров.

«А залежить РФ від сильної позиції західного світу, західних держав, організацій, які мають великі кошти. Зокрема, йдеться передусім про США та ЄС. Трамп може вплинути на Путіна й зустріч у Гельсінкі важлива в цьому ключі», – пояснив експерт.

Однак тут також буде проста торгівля, адже Путін використовує наших політв’язнів як заручників, а їхні долі розглядає як предмету торгу для власних інтересів. Це питання залежить від стійкості позиції західних лідерів, наголосив правозахисник.

Захід уже давно міг багато чого домогтися від Путіна, якби менше боялися та вели жорсткішу політику. В тому числі щодо Сенцова та політв’язнів.

Окрім того, за словами експерта, певний вплив на Путіна має Медведчук.

«Медведчук до певної міри може впливати на звільнення політв’язнів, однак знову йдеться про поступки», – уточнив він.

«Якби, гіпотетично, Медведчуку дали б якусь впливову посаду в Україні, це могло би бути посилення впливу самого Медведчука, а отже, фактором, через який і політв’язні були звільнені, і багато інших поступок з боку РФ могло би бути. Це виключно політика та заручництво», – резюмував Борис Захаров.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: