Підсумки саміту: яке питання проігнорував ЄС та чого очікує від України?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Дійсно, під час саміту сторони не порушували питання миротворців та «Північного потоку-2». Скоріш за все, європейські партнери розуміють, що українська влада вже підходить до фінішної прямої.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, підбиваючи підсумки саміту Україна-ЄС.

«Очевидно, що такі глобальні питання, як введення миротворців, не обговорювали, оскільки до них повернуться вже після виборів. Скоріш за все, західні партнери зараз концентруються на тому, що ще можна отримати, на результаті, якого можна домогтися від тих, хто зараз управляє державою, а саме хочуть дотиснути комплексне створення антикорупційних органів», – зазначив Купира.

Імовірно, є очікування, що в Україні буде запущена антикорупційна система зі створенням незалежного антикорупційного суду, і його таки вдасться зробити дійсно незалежним, уточнив експерт.

На його переконання, Європа концентрується зараз саме на цьому, чому підтвердженням є заява Туска щодо антикорупційної політики.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна стане членом Євросоюзу до 2025 рокуСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Фахівець підкреслив, що глобальні питання не зачіпали, оскільки є розуміння, що це буде складно зробити в цій каденції.

Окремо йде «Північний потік-2». Це питання в принципі не звучало, оскільки воно є не дуже комфортним для ЄС, додав експерт.

«Комплексно європейська спільнота розуміє, що це ризик для суверенітету України, в тому числі це ризик для них самих. З іншого боку, це питання вирішується на іншому високому рівні, на рівні національних урядів, тобто впливати вони можуть хіба що в політичний спосіб, на основі перемовин, але не санкцій», – пояснив аналітик.

За його словами, ця робота також проводиться, але не так успішно, як хотілося б.

Україні в питанні «Північного потоку» варто почати із себе, наголосив він.

«Річ у тім, що нам легко говорити «Не заробляйте гроші, не убезпечуйте себе ще одним шляхом в обхід України, враховуючи агресію РФ» у той час, коли ми самі продовжуємо торгувати з Росією. Ми самі не виконали домашнє завдання в питанні того ж самообмеження, санкцій, самі працюємо з РФ, але при цьому розповідаємо, що цього не потрібно робити європейцям», – резюмував Дмитро Купира.

За даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко заявив, що не має сумнівів щодо того, що Україна за 10-11 років, до 2025 року, стане членом Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: