ЗМІ повідомляють про підготовку арешту Продана: чиновник поки виконав лише одну обіцянку

Читать на русском
В. о. голови ДФС Мирослава Продана можуть заарештувати, повідомляють ЗМІ. Якщо це станеться, то на рахунку чиновника так і залишиться тільки одна виконана обіцянка.
Мирослав Продан

Правоохоронці готують затримання виконувача обов'язків голови Державної фіскальної служби (ДФС) Мирослава Продана. Про це повідомили джерела в уряді видання «Дзеркало тижня», а також декілька українських журналістів.

Вчора, 9 липня, обшуки провели у вінницькому управлінні Фіскальної служби. За даними «Дзеркала тижня», під час обшуків затримали голову ДФС у Вінниці Руслана Осмоловського, який раніше був першим заступником Продана, коли той керував управлінням.

Джерела повідомляють, що справа, в якій можуть затримати Продана, була відкрита в 2016 році й, можливо, пов'язана зі збиранням та експортом волоських горіхів. У Службі безпеки України нібито є аудіо- та відеозаписи, які свідчать про те, що в. о. голови ДФС порушив закон.

Волонтер Роман Синіцин сьогодні, своєю чергою, написав у Facebook, що Продан уже два дні не з'являється на робочому місці. Повідомляють також, що правоохоронці провели обшуки у водіїв чиновника.

Офіційних коментарів на цю тему поки немає, тому складно оцінити ймовірність того, чи повторить Продан долю свого попередника Романа Насірова. Поки «Слово і Діло» розбиралось, як в. о. голови Фіскальної служби справляється зі своїми обіцянками.

Відзначимо, що свою посаду Продан обіймає з березня минулого року. Обіцяє він небагато, ми зафіксували лише 12 його запевнень, виконав він тільки одне, а три – провалив.

Єдине поки, з чим впорався Продан, – наприкінці березня цього року в зоні діяльності київської митниці в аеропорту «Бориспіль» була створена група портового контролю. Новий підрозділ проводитиме інформаційно-аналітичну роботу з виявлення вантажів, в яких можуть бути наркотики, зброя, товари подвійного призначення, контрафакт та інші заборонені товари.

Свої перші обіцянки на посаді в. о. голови відомства він провалив. «Протягом першого півріччя наступного року на всіх пунктах пропуску система контролю запрацює за принципом «однієї зупинки» – прикордонний та митний контроль проводитимуться одночасно, що майже вдвічі скорочує час на проходження процедури перевірки», – заявив Продан наприкінці минулого року. Однак у червні чиновник повідомив, що принцип «однієї зупинки» запрацює на всіх пунктах пропуску лише до кінця цього року.

Також Продан обіцяв, що з 1 лютого 100% митних декларацій оформлюватимуться за принципом «єдиного вікна» – електронної системи обміну даними, яка дозволяє різним службам контролю й митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон, і про результати його державного контролю. З цією обіцянкою він також не впорався: в ДФС повідомили, що з лютого за цим принципу оформили 74,5% декларацій.

Не вийшло в очільника відомства зменшити борги перед бізнесом за переплату податку на прибуток майже на 2 млрд грн. Він хотів зробити це за перший квартал 2018-го. В підсумку борги скоротилися лише на 885,5 млн грн.

Якщо інформація про можливе затримання Продана виявиться неправдивою, то чиновнику потрібно виконати ще вісім обіцянок. Наприклад, обладнати весь периметр державного кордону системами фото- та відеозчитування. «Дуже хочу завершити встановлення системи фото- й відеозчитування. В «Ягодині» на кордоні з Польщею, в нас уже працює в тестовому режимі інтелектуальна система, яка зчитує номерні знаки, щоб ми могли формувати базу даних про переміщення транспортних засобів територією України. Плануємо обладнати такими системами весь периметр державного кордону», – заявив чиновник у лютому.

Крім того, низку обіцянок чиновник давав щодо організації роботи Державної фіскальної служби. «Ми будемо впроваджувати автоматизовану систему управління персоналом, запустимо електронну систему «Управління документами», створимо проектний офіс для ведення IT-проектів ДФС, побудуємо комплексну систему захисту інформації», – заявив Продан на початку року. Поки про результати цієї роботи у відомстві не повідомляли.

Тоді ж чиновник заявив про плани створити оперативні групи контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями на західних пунктах пропуску. Він зазначив, що групи мають бути створені в рамках Програми глобального контролю за міжнародними контейнерними перевезеннями ООН і Всесвітньої митної організації. До реалізації планів справа ще не дійшла.

Нагадаємо, 16 травня Шевченківський суд Києва зобов'язав ДМС Києва повернути екс-голові ДФС Роману Насірову внутрішній паспорт і продовжив обов'язки підозрюваного в рамках слідства.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: