Суд оштрафував чиновника КМДА за відмову відповідати на запит НАБУ

Читать на русском
Антикорупційне бюро домоглася штрафу для працівника Київської міськради, який не відповів на запит.

Заступника директора Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської державної адміністрації притягнули до адміністративної відповідальності за відмову надати детективам НАБУ запитувану інформацію.

Таке рішення ухвалив суддя Шевченківського районного суду міста Києва за результатами розгляду адміністративної справи, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначається, що під час досудового розслідування кримінального провадження про можливе декларування недостовірної інформації головою Запорізької обласної державної адміністрації Костянтином Брилем 24 травня детективи НАБУ надіслали до КМДА запит про надання інформації про земельні ділянки та житловий будинок батька голови ОДА. 29 травня від Департаменту з питань реєстрації виконавчого органу КМДА отриманий лист, яким відмовлено в наданні запитуваної інформації із зауваженням, що зазначені відомості можуть бути надані лише на підставі постанови слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів.

За інформацією детектива, таким чином була порушена п. 3 ч. 1 ст. 17 закону України «Про НАБУ», відповідальність за що передбачена ч. 1 ст. 185-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення (невиконання законних вимог посадових осіб НАБУ).

Своєю чергою обвинувачена стверджувала, що не могла надати необхідну інформацію НАБУ у формі копій документів із зазначених у запиті реєстраційних справ з урахуванням положень закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та підзаконних нормативних актів.

Вислухавши обидві сторони, суддя погодився з доводами детективів і зазначив, що норми закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» не забороняють надавати копії документів із реєстраційних справ. Крім того, на думку судді, не заслуговують на увагу й твердження чиновниці КМДА про те, що копії запитуваних документів підлягають вилученню виключно в порядку тимчасового доступу до речей і документів, оскільки відповідно до положень ст. 93 КПК України стороні обвинувачення надане право збору доказів, зокрема шляхом витребування.

Таким чином, суддя визнав винною працівницю столичної адміністрації й оштрафував її на 4250 грн. Також із неї стягнули судовий збір.

Нагадаємо, НАБУ отримало доступ до вищевказаних документів через суд.

Раніше Бюро також отримало доступ до декларацій Бриля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: