Розпуск парламенту та дострокові вибори: чого чекати українцям

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Кирило Молчановполітолог

Минулого тижня ВР зібрала 240 голосів для ухвалення рішення без фракції «Блоку Петра Порошенка». Ситуативна більшість при голосуванні за законопроект №6518 об'єднала всі фракції та групи разом із позафракційними депутатами, крім БПП, який відмовився брати участь в ухваленні будь-яких рішень після провального голосування за оновлення ЦВК. «Депутати раділи, як діти, коли влаштували цирк і за принципом «на зло мамі відморожу вуха» проголосували технічний закон, щоб тільки не змінювати ЦВК і без БПП», – так Ірина Геращенко прокоментувала голосування за законопроект №6518. Своєю чергою в «Самопомочі» визнали демарш БПП бажанням штучного розвалу парламенту й спробою запустити позачергові вибори. До слова, за даними порталу, три роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що в найближчі 4 роки в Україні не буде виборів.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, який ризик розпуску парламенту та чи є загроза дострокових виборів в Україні.

Політтехнолог Тарас Загородний зазначив, що ризик розпуску парламенту наразі невеликий.

«Навіть якщо припустити, що формальною причиною стане вихід БПП з коаліції, що вже вкрай сумнівно, в парламенті може бути створена нова коаліція. Принаймні на кілька місяців, щоб дотягнути до осені, до півроку до виборів, і не буде підстав для розпуску», – пояснив Загородний.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в найближчі чотири роки в Україні не буде позачергових виборівСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Він не виключив, що частина нардепів БПП також можуть увійти до цієї нової коаліції, й голосування за законопроект №6518 показало, що нова коаліція буде створена.

«Це може бути частина БПП, НФ, можливо, підключиться «Батьківщина», мажоритарники. Вони створять нову коаліцію, яка протягне до осені», – припустив експерт.

Крім того, заяву має зробити Парубій, який входить до НФ, а він категорично проти дострокових виборів, звернув увагу політтехнолог.

«Це зрозуміло, тому що в НФ нульові рейтинги», – уточнив він.

Ба більше, різними судовими процесами ситуацію можна дотягнути до півроку, коли неможливо буде розпускати парламент, акцентував фахівець.

Він нагадав, що на створення нової коаліції знадобиться 30 днів, тобто час є до 10 серпня, при тому, що президент має право, а не обов'язок розпускати парламент.

«Вибори будуть за графіком», – підкреслив Загородний.

Своєю чергою директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголосив, що сценарій дострокових виборів може бути запущений.

Закляті вороги на певний час можуть об'єднатися лише заради того, щоб не дати можливість Порошенку розіграти свою карту.

«У нашій ситуації все може бути. Ба більше, вони можуть звинуватити Порошенка в тому, що він діє деструктивно, й використовувати це саме в президентській кампанії. Такий варіант абсолютно реалістичний. Тут 50/50 – вийде в них це чи ні», – додав він.

На його думку, часу мало, і якщо вже розвалювати коаліцію, то потрібно вкластися в терміни, щоб не було запобіжників, які не дозволять розпустити Раду.

«Потрібно встигнути до жовтня. Однак такі ігри небезпечні. Дострокові вибори потрібно було проводити раніше. Зараз Захід може не зрозуміти таких розкладів. Можливі ризики, якщо будуть такі дії», – уточнив Бала.

Як Порошенко порушує КонституціюПрезидент України зобов’язаний підписати ухвалений Верховною Радою проект закону протягом 15 днів або повернути до парламенту. Але на практиці деякі законодавчі ініціативи чекають роками, а інші підписуються в день надходження на Банкову.

Політолог Кирило Молчанов запевнив, що в розпуску парламенту й дострокових виборах зараз ніхто не зацікавлений.

«Це радше лякалки АП для того, щоб колеги з коаліції з НФ були більш поступливими та йшли на поступки, можливо, навіть щодо об'єднання з БПП на умовах, які будуть нав'язані», – зазначив Молчанов.

На його думку, інші фракції взагалі не зацікавлені в розпуску. Наприклад, НФ не пройде до ВР, а опозиційні фракції впевнені, що на планових виборах наберуть більше, ніж зараз.

«Тому в цьому немає сенсу. Та й на цей сценарій є максимум місяць. Президент на це не піде. В АП вважають, що й без цього виграють вибори, а розпустити парламент зараз і створювати маленьку фракцію – це пролетіти на виборах. Це радше інформаційна кампанія», – резюмував Кирило Молчанов.

Раніше ми писали, як Порошенко порушує Конституцію.

Також пропонуємо почитати, скільки обіцянок президента залишаються невиконаними за рік до виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: