НАБУ розслідує зловживання в аеропорту «Київ»

Читать на русском
Держаудитслужба встановила, що міжнародному аеропорту Київ завдали майже 120 млн грн збитків.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні про зловживання владою та розтрату коштів комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Київ».

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначене кримінальне провадження було порушене після звіту Державної аудиторської служби, яка провела ревізію діяльності міжнародного аеропорту «Київ» у період із 2014 року до 30 вересня 2017 року.

Як відомо, в 2010 році майно аеропорту було передане в оренду на 49 років ТОВ «Майстер-Авіа». У звіті Держаудитслужби йдеться про те, що посадові особи Київської міської ради та аеропорту «Київ» безпідставно визначили орендну плату за користування майном у розмірі 6% як для цілісного майнового комплексу, в той час як інші пропонували орендну ставку в 15%. Також майно аеропорту «Київ» не відповідає ознакам цілісного майнового комплексу, а тому до нього мали застосовуватися більш високі ставки. Таким чином, сума недоотриманих доходів від оренди майна оцінюється в 22,56 млн грн.

Крім того, аеропорт «Київ» виплатив 41,29 млн грн зарплатні працівникам, які фактично виконували роботу для фірми «Майстер-авіа». Також аеропорт «Київ» уклав із «Майстер-Авіа» договір про реструктуризацію боргу, в результаті якого були втрачені активи комунального підприємства на 13,46 млн грн.

Ще аудиторська служба встановила недоотримання комунальним підприємством 41,65 млн грн від договору з «Майстер-Авіа» про заправку літаків. Згідно з угодою, аеропорт «Київ» отримує лише 0,5% від суми доходу від надання послуг заправки за кожен календарний місяць. До того ж «Майстер-авіа», ймовірно, отримує всі надходження від послуг зі зберігання палива на складі аеропорту. За підрахункам аудиторів, такий дохід міг скласти 18,25 млн грн.

Також аудитори встановили, що одні й ті самі особи в певні проміжки часу обіймали керівні посади як у «Майстер-авіа», так і в аеропорту «Київ». Зокрема, голова ради директорів «Майстер-авіа» з 2009 до 2011 року був генеральним директором аеропорту «Київ», а керівник «Майстер-авіа» в 2009 році тимчасово виконував обов'язки начальника аеропорту «Київ».

У рамках цього провадження детективи НАБУ в червні провели обшуки в приміщеннях аеропорту «Київ» і компанії «Майстер-авіа». Так, детективи провели обшук за місцем проживання першого заступника гендиректора-фінансового директора «Майстер-Авіа», під час яких вилучили мобільний телефон iPhone 5 і планшет iPad 4. Детективи просили суд накласти на речі арешт. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує незаконне вивезення бурштину через Львівський кордон.

Раніше Бюро почало розслідувати справу про заволодіння коштами «Київзеленбуду».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: