Членство України в НАТО: скільки ще чекати

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Головною інтригою липневого саміту, звичайно ж, стане Трамп. Його поведінка непрогнозована.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи участь України в саміті НАТО.

«Однозначно, що сам Трамп і є інтригою, можуть бути будь-які сюрпризи. Вчинки Трампа складно передбачити. Хоча можливо, що він наполягатиме на виконанні членами НАТО своїх зобов'язань, збільшенні фінансування, озброєння», – зазначив Дяденко.

Щодо перспектив для України, то, на його думку, розмови про те, що Україна в найближчій перспективі може розраховувати стати членом НАТО, абсолютно нереалістичні.

«Всі заяви про те, що Україна стане членом НАТО, має отримати членство в Альянсі, й подібні висловлювання мають виключно політичний характер. На жаль, жодних шансів на членство, поки країна в ситуації неоголошеної війни, немає. До завершення війни й маючи невирішений конфлікт у Криму про членство в НАТО говорити зарано», – пояснив політолог.

За його словами, набагато ефективніша можливість налагодити тісну співпрацю з НАТО.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що рішення про вступ України до НАТО прийматиметься на референдуміСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Можливий обмін досвідом, наближення української армії до стандартів НАТО, закупівля новітнього озброєння, інших військових систем, які потрібні Україні в сучасному бою», – уточнив експерт.

У цьому аспекті Україні є на що розраховувати, співробітництво з НАТО може бути дуже плідним, підкреслив він.

Політолог додав, що поки краще розвиватися в цьому напрямку.

На його думку, Україна має шанси стати членом НАТО, але у віддаленій перспективі й за дотримання низки умов.

«Для цього нам потрібно відповідати стандартам НАТО не лише в частині озброєння й армії. НАТО вимагає від своїх членів низки інших умов. Наприклад, щодо верховенства права, демократичних стандартів», – наголосив експерт.

«На жаль, поки можна сказати, що немає перспектив, що Україна стане членом НАТО навіть у найближчі два десятиліття», – резюмував Михайло Дяденко.

Як відомо, Україна чекає підтвердження перспективи членства в НАТО на липневому саміті.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 11-12 липня в Брюсселі.

За даними «Слова і Діла», президент Петро Порошенко 24 листопада 2014 року запевнив, що рішення про вступ України в НАТО ухвалюватиметься на референдумі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: