Чи є загроза повторення економічної кризи 1998 року?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Дійсно, є ризик чергової хвилі кризи, але насправді річ у тім, що криза навіть зараз має місце. Початок її сягає 2007 року. Це криза пов’язана з трансформацією технологічних укладів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, оцінюючи висновки аналітиків Bank of America про те, що глобальна економічна криза 1998 року може повторитися.

«Ми увійшли до процесу глобалізації світової економіки. Зі зміною технологічних укладів цей процес супроводжуватиметься низкою хвиль кризи в межах глобальної кризи, яка почалася в 2007 році й триватиме до 2023-2025 років», – зазначив Кушнірук.

Економіст уточнив, що зараз дійсно може бути хвиля кризи, оскільки передумови для цього існують.

За його словами, причина в тому, що ринки «перегріті», особливо фондові, при цьому товарні ринки також перенасичені.

Ускладнює ситуацію торгова війна, яку розв’язує Трамп, додав він.

Як змінилися обсяги іноземних інвестицій в Україну за три роки?У недавньому звіті Державна служба статистики оприлюднила дані щодо іноземних інвестицій: «Слово і Діло» відстежило, як змінювалися обсяги іноземних вкладень в економіку України.

«При тому, що вирішити проблеми, які стоять перед США внаслідок негативного торгівельного сальдо, й розв’язати цю торгову війну неможливо. Річ у тім, що нинішня міжнародна система базується на Ямайській валютній системі чи Бреттон-Вудській системі, укладеній у 1944 році. Передбачалося, що розрахунки проводитимуться в доларах», – пояснив експерт.

Однак у межах цієї системи є протиріччя, констатував він.

Про це було відомо ще на початку 60-х років минулого століття. Що більший обсяг міжнародної торгівлі, то більше потрібно валюти для розрахунків, тобто доларів, підкреслив фахівець.

Далі, щоб ці долари потрапили на світовий ринок, потрібно, щоб США викидали їх на зовнішні ринки.

«Це відбувається переважно за рахунок того, що вони купують продукцію та розплачуються за неї. Але, з одного боку, протягом багатьох років вони фактично безкоштовно отримують величезну кількість активів, що підвищує добробут американців, а з іншого – це призводить до того, що все відбувається при зростанні торгового дефіциту», – наголосив економіст.

За його словами, є ще інший канал появи доларів за межами США – коли американці купують цінні папери чи підприємства в інших країнах.

«Вони також на цьому заробляють, але в кожному разі, торговий дефіцит, який є, не можна прив’язувати до протекціонізму. Щойно обмежують обсяг закупівлі іноземних товарів, це призводить до того, що доларів не вистачає для світової торгівлі», – підкреслив аналітик.

Він додав, що наслідком буде те, що долар дорожчатиме щодо іноземних валют.

«Своєю чергою це призводитиме до того, що американські товари дорожчатимуть і ставатимуть менш конкурентними. Внаслідок цього буде нарощування торгового дефіциту, криза. Тому розв’язати проблему в межах наявної валютної системи неможливо», – резюмував Борис Кушнірук.

Раніше «Слово і Діло» розповіло, як змінилися обсяги іноземних інвестицій в Україну за три роки.

Додамо, президент України Петро Порошенко 19 вересня 2014 року пообіцяв, що в Україні буде розпочата спеціальна програма політичного страхування американських інвестицій в українську економіку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: