«Нафтогаз» подав новий позов до «Газпрому»

Читать на русском
Національна акціонерна компанія Нафтогаз України в п'ятницю, 6 липня, подала позов до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» в п'ятницю, 6 липня, подала позов до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом із російською компанією «Газпромом».

Про це йдеться в повідомленні НАК «Нафтогаз», пише «Слово і Діло».

«Контракт на транзит між «Нафтогазом» і «Газпромом» дає сторонам можливість вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню. У своєму рішенні від 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж з процедурних причин відхилив вимогу «Нафтогазу» про перегляд тарифу. Таким чином, вимога «Нафтогазу» про перегляд тарифу по суті залишилася невирішеною», – йдеться в повідомленні.

Вказується, що в березні 2018 року «Нафтогаз» направив «Газпрому» запит на перегляд тарифу та ініціював переговори згідно з контрактом.

Підставами для запиту були суттєві зміни на газовому ринку Європи, зокрема зміна правил встановлення тарифів на транзит після підписання контракту в січні 2009 року, а також невідповідність тарифу європейського рівня.

«Газпром» зайняв на переговорах неконструктивну позицію, змусивши «Нафтогаз» звернутися в арбітраж, як передбачено в контракті. «Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2013 року й попередньо оцінює свої грошові вимоги в 11,58 мільярда доларів, не рахуючи відсотків», – зазначено в повідомленні.

Нагадаємо, «Газпром» заперечує арешт активів у Швейцарії.

Раніше в Швейцарії знову заарештували активи компаній «Газпрому».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: