«Нафтогаз» назвав терміни винесення вироку щодо «боргового» спору

Читать на русском
НАК Нафтогаз України очікує рішення суду у розгляді з російським монополістом компанією Газпром у транзитній справі до 13 липня 2018 року.

НАК Нафтогаз України очікує рішення суду у розгляді з російським монополістом компанією Газпром у транзитній справі до 13 липня 2018 року.

Про це повідомили у прес-службі Нафтогазу, пише «Слово і Діло».

У «Нафтогазі» пояснили, що вирішив шведський судУкраїнська компанія Нафтогаз продовжить свої дії по стягненню заборгованості Газпрому в інших юрисдикціях.

«НАК Нафтогаз України очікує, що суд вимагатиме від Газпрому виконати раніше видані приписи голландських виконавчих органів і надати інформацію про свої активи у Нідерландах. Суд повинен прийняти рішення до 13 липня», - зазначає прес-служба.

Також наголошується, що 29 червня в Нідерландах відбулося слухання щодо спроб російського Газпрому ухилитися від виплат за рішенням Стокгольмського арбітражу у транзитній справі.

Нагадаємо, що у грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

28 лютого 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.

За словами головного комерційного директора Нафтогазу Юрія Вітренка, процес стягнення може зайняти до півроку, водночас Нафтогаз розраховує на сумлінне виконання російською компанією рішення арбітражу в найближчим часом.

30 травня Нафтогаз ініціював примусове стягнення присуджених їй $2,6 млрд, в зв'язку з небажанням Газпрому виконувати зобов'язання за рішеннями в справах щодо поставок і транзиту газу. У зв'язку з цим швейцарська влада вжила заходів щодо активів російського монополіста.

14 червня Газпром через суд домігся припинення арешту активів. У Нафтогазі пізніше заявили про побоювання, що російський монополіст за час призупинення процедури виконання рішення арбітражу зможе реструктуризувати свої активи в Європі для уникнення примусової виплати боргів перед Україною.

Пізніше Апеляційний суд округу Свеа в Швеції залишив в силі свій наказ, який призупиняє стягнення з Газпрому $2,56 млрд на користь Нафтогазу.

2 липня стало відомо, що Газпром подав новий позов на розірвання діючих з Україною газових контрактів на поставку і транзит. Вже почалося формування трибуналу Стокгольмського арбітражу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: