Затримка рейсу літака: ВР пропонують узаконити компенсацію

Читать на русском
Раді пропонують передбачити компенсацію пасажирам у разі затримки рейсу на понад 3 години.

В Раду внесли законопроект №8548 «Про внесення змін до статті 106 Повітряного кодексу України (щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу).

Як пише «Слово і Діло», документ було зареєстровано у парламенті 3 липня 2018 року.

Найбільш непунктуальні авіакомпанії – списокНегативну статистику роблять авіаперевізники, на яких припадає 10 відсотків пасажирів. Назвали компанії, які мало працюють.

Законопроектом пропонується внести зміни до Повітряного кодексу України. Зокрема, вноситься доповнення у статтю 106, якою передбачаються обов’язки та відповідальність авіаперевізника у випадку затримки авіарейсу. Визначається, що у разі затримки рейсу на три години і більше пасажирам має бути виплачена компенсація відповідно до частини п’ятої статті 104 Повітряного кодексу.

Разом з тим перевізник не зобов'язаний виплачувати компенсацію, передбачену частиною п'ятою статті 104 цього кодексу, якщо він може надати підтвердження того, що «причиною скасування рейсу була дія непереборної сили або надзвичайна ситуація, якій не можна було запобігти, навіть якби було вжито усіх заходів».

Частина п'ята статті 104 цього кодексу визначає, що якщо пасажирам відмовлено у перевезенні проти їхньої волі, перевізник має виплатити їм компенсацію у таких розмірах:

  • 250 євро - для рейсів дальністю до 1500 кілометрів;
  • 400 євро - для рейсів дальністю від 1500 до 3500 кілометрів;
  • 600 євро - для рейсів дальністю понад 3500 кілометрів.

Автори законопроекти - депутати ВР від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Алєксєєв та Дмитро Білоцерковець.

Нагадаємо, внаслідок масових затримок авіарейсів близько 1,5 тис. українських туристів не могли вчасно повернутися з відпочинку в Тунісі, Іспанії, Албанії та інших країнах.

Пізніше міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив про подолання кризи з авіаперевезеннями й сказав, що Україна забезпечила повернення всіх громадян.

Як писало «Слово і Діло», експерти розповіли, хто винен у зіпсованій відпустці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: