Верховний суд визначився щодо відкриття справи проти Порошенка

Читать на русском
ВСУ відмовив активістам у відкритті провадження за позовом проти президента Петра Порошенка через призначення Павла Жебрівського аудитором НАБУ.

ВСУ відмовив активістам у відкритті провадження за позовом проти президента Петра Порошенка через призначення Павла Жебрівського аудитором НАБУ.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Центр протидії корупції з посиланням на ухвалу суду.

Жебрівський на посаді аудитора: що тепер буде визначальним для НАБУКолишній голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський став аудитором Національного антикорупційного бюро. Указ учора ввечері підписав президент України Петро Порошенко.

Активісти зазначають, що Верховний суд навіть не захотів розглядати справу й відразу ухвалив, що представники громадських організацій не мають права звертатися до суду, щоб оскаржувати указ президента. У ЦПК наголосили, що оскаржуватимуть це рішення спочатку у Великій палаті Верховного суду, а за потреби – й у Європейському суді з прав людини, оскільки вважають, що підстави для відмови незаконні.

Раніше повідомлялося, що Центр протидії корупції, Transparency International Україна та «Автомайдан» подали позов проти президента України Петра Порошенка.

Причиною для позову стало призначення аудитором НАБУ Павла Жебрівського. Активісти вважають його призначення незаконним, оскільки у Жебрівського відсутній досвід роботи у правоохоронних або судових органах за кордоном або у міжнародних організаціях, як того вимагає закон.

Нагадаємо, 19 червня Порошенко призначив аудитором НАБУ екс-голову Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, який заявив, що здійснюватиме оцінку діяльності відомства «неупереджено, справедливо, безвідносно до політичних уподобань і підтекстів». Після цього Центр протидії корупції заявив, що Жебрівського призначили з порушенням закону.

Крім того, рада громадського контролю НАБУ також висловила стурбованість через призначення Жебрівського на посаду аудитора, зазначивши, що це не повною мірою відповідає закону.

Директор НАБУ Артем Ситник також зазначив, що призначення Жебрівського не відповідає критеріям положень закону про НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: