Чому Жебрівського призначили аудитором НАБУ та що загрожує Ситнику?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

На осінь уже можна вийти на перспективу проведення аудиту. Негативний висновок аудиту може стати правовою підставою для звільнення Ситника.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи призначення Павла Жебрівського на посаду аудитора НАБУ.

«Ситник зараз перебуває в доволі турбулентній ситуації. З одного боку, є підтримка Заходу, США в першу чергу, є якісь, хоч і незначні, але речі, які все ж таки можна назвати успіхом НАБУ. З іншого боку, щодо Ситника невдоволення у владних колах є давно, є бажання замінити його на більш комфортну кандидатуру», – зазначив Мокан.

Однак звільнення Жебрівського не пов’язане лише з тим, що його хотіли призначити аудитором, додав він.

«У Жебрівського останніми місяцями погіршилися відносини з місцевими органами самоврядування. Він втратив авторитет серед місцевої еліти. Крім того, Банковій потрібна була довірена особа, яка б мала потенціал та відповідні знання, щоб впоратися з посадою», – уточнив політолог.

На його думку, призначення пов’язане саме з цими причинами.

Жебрівського призначили аудитором НАБУ: реакція соцмережПавло Жебрівський призначений аудитором НАБУ за квотою президента. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.

«По-перше, назріла потреба змінити керівника, щоб переавантажити систему відносин на місцевому рівну. По-друге, це комфортна кандидатура для АП», – констатував експерт.

Принаймні в такому разі не буде жодних демаршів чи різного бачення з Банковою в питанні ефективності НАБУ, підкреслив він.

Політолог не виключив, що перспективи Ситника зараз не дуже райдужні. Експерт припустив, що аудит НАБУ може визнати роботу НАБУ за рік неефективною, тоді порушиться питання про заміну керівника НАБУ.

Тим паче про це говорять давно, нагадав Мокан.

«Цього хочуть у владних кабінетах давно. Весь комплекс рішень, які ухвалювалися протягом останнього року щодо Соболєва, ухвалення парламентом кадрового рішення на користь не американця, а українця, зараз призначення Жебрівського – все це веде до того, що аудит буде проведений найближчим часом. Імовірно, не на користь Ситника», – пояснив він.

За його словами, хоча до Жебрівського можуть бути питання щодо доцільності призначення саме на посаду аудитора, але в нас при кадрових призначеннях більше керуються критеріями особистої відданості та довіри.

«Цьому Жебрівський відповідає. Аудитор НАБУ навряд чи призначався лише за критерієм професійності. Яскравий приклад – Луценко в ГПУ. Говорили про відсутність профосвіти, але рішення протягнули, змінили законодавство. В цій ситуації також керуються політичними мотивами, а не професійними», – резюмував Василь Мокан.

Як на призначення Жебрівського відреагували в соціальних мережах – у добірці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: