Жебрівський на посаді аудитора: що тепер буде визначальним для НАБУ

Читать на русском
Олександр Лємєновексперт в сфері антикорупційної політики, юрист

Нічого дивного, що призначили Жебрівського, це навіть доволі послідовно. Президентська команда взяла у своєрідні лещата НАБУ, призначивши трьох осіб, жодна з яких не має відповідного досвіду. При цьому двоє з трьох аудиторів пов’язані з чиновницькими посадами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт у сфері антикорупційної політики Олександр Лємєнов, оцінюючи призначення Павла Жебрівського аудитором НАБУ.

«Найголовніше очікування стосується розробки методології, підходів, критеріїв, за якими оцінюватимуть аудит НАБУ. Наразі закон не передбачає чітких критеріїв, тому саме методологія, критерії відіграватимуть ключову роль. Якщо захочуть маніпулювати, це буде видно», – зазначив Лємєнов.

Тому є сподівання, що обрані аудитори не жертвуватимуть своєю репутацією, яку заробляли протягом життя, зокрема Василенко, відомий правник, фахівець, уточнив він.

«Є сподівання, що він не піде на розмін своєї репутації задля того, щоб догодити команді президента», – додав експерт.

При цьому фахівець пояснив, що все одно лише за рішенням аудиту не можна звільнити Ситника.

Жебрівського призначили аудитором НАБУ: реакція соцмережПавло Жебрівський призначений аудитором НАБУ за квотою президента. Що про це думають у соцмережах – в огляді Слова і Діла.

«Припустимо, проводиться аудит, виноситься негативний висновок, який має розглянути парламент, а на основі розгляду парламент може проголосувати за звільнення Ситника. Сам висновок аудиту НАБУ нічого не дає», – підкреслив Лємєнов.

Такий варіант, з огляду на останні призначення, можливий і навіть дуже реальний.

Експерт висловив застереження, що Захід може негативно сприйняти призначення Жебрівського.

«Можливо, вони в цій ситуації просто самі вирішать допомогти розробити методологію для аудиту. Нещодавно на замовлення західних партнерів було проведене зовнішнє оцінювання діяльності НАБУ. Тому, можливо, вони поділяться секретами, за якими буде оцінюватися НАБУ», – наголосив фахівець.

На його переконання, дуже важливо зараз встановити правила гри, оскільки ці правила й вирішуватимуть, хто переможе.

«Образно кажучи, навіть якщо олімпійського чемпіона, хокеїста на ковзанах, випустити на футбольний стадіон, то навряд чи він зможе когось обіграти. Критерії, методи відіграватимуть вирішальну роль, адже зараз там можна маніпулювати. Цілком очікувано, що люди, настільки близькі до президента, можуть спробувати це зробити, оскільки НАБУ заважає всім, за винятком західних партнерів та громадського середовища», – резюмував Олександр Лємєнов.

Як на призначення Жебрівського відреагували в соціальних мережах – у добірці «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: