Дерев’янко йде в президенти. Як народний депутат виконує свої обіцянки

Читать на русском
Нардеп Дерв’янко заявив, що братиме участь у президентських перегонах. Ми вирішили подивитись, як він виконує свої обіцянки.

Мажоритарник Юрій Дерев’янко заявив, що він має намір брати участь у президентських виборах. Про це нардеп повідомив на свої сторінці в Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Я йду в президенти. Йду, щоб створити нову систему – систему неоекономіки та цифрової держави. Я хочу, щоб ми мислили категоріями Big Data, блокчейн, робототехніки, смарт-контрактів, а не категоріями корупції, олігархії, бюрократії та вічної боротьби з ними», – написав нардеп у соцмережі.

На відміну від поп-співака Іво Бобула, який уже передумав брати участь у президентських перегонах, Дерв’янко на підтвердження серйозності своїх намірів розмістив відеоролик, в якому розповів, як збирається змінювати країну. Він обіцяє, що в Україні запровадять чотири податки, проведуть економічну легалізацію, а громадяни зможуть впливати на рішення в державі не лише під час виборів.

Ми вирішили подивитися, наскільки високий рейтинг відповідальності в нового потенційного кандидата в президенти України, й уважно вивчили, як Дерев’янко виконує свої обіцянки під час останньої каденції.

Слід уточнити, що Юрій Дерев’янко є народним депутатом двох останніх скликань і за цей час він виконав 26% своїх обіцянок. У листопаді 2014 року він був обраний депутатом від одномандатного виборчого округу №87 (Надвірна Івано-Франківської області) й відтоді дав 28 запевнень, з яких виконав 33%.

Наразі нардеп провалив шість своїх обіцянок (за час останньої каденції). Так, його запевнення, що депутати міжфракційного об'єднання «Право на захист» працюватимуть над створенням єдиного законодавства, яке дозволить володіти зброєю й використовувати її для свого захисту, так і залишилося гучною заявою.

«Представники всіх політичних фракцій і партій, які сьогодні об'єдналися в міжфракційне об'єднання «Право на захист», працюватимуть над тим, щоб створити єдине законодавство, яке дасть можливість володіти зброєю, використовувати зброю з метою захисту в першу чергу, й щоб це було законодавчо врегульовано», – пообіцяв Дерев'янко, виступаючи на брифінгу у Верховній Раді.

Більш ніж за рік жоден із 12 народних депутатів, які входять до міжфракційного депутатського об'єднання «Право на захист», включаючи й самого Дерев’янка, не подав законодавчих ініціатив щодо вільного володіння зброєю громадянами України.

Також нардеп обіцяв публікувати інформацію про надходження зібраних коштів на витрати протестувальників акції під Верховною Радою восени 2017 року. Протягом місяця фінансова звітність не була оприлюднена. В грудні в коментарі кореспонденту «Слова і Діла» нардеп запевнив: «Дані щодо надходжень зібраних коштів на витрати протестувальників акції під ВРУ мають з'явитися на офіційній сторінці «Руху нових сил». Про результати оприлюднення цих даних він пообіцяв поінформувати в особистому порядку але так цього й не зробив.

Дерев'янко так і не звернувся, як обіцяв, до Генпрокуратури щодо проведення службового розслідування дій посадовців Антимонопольного комітету, які дійшли висновку, що українські авіаперевізники не завищували ціни на квитки, незважаючи на те, що авіаперельоти були дорожчими за європейські тарифи.

«Потрібно негайно проводити внутрішнє розслідування щодо службових осіб, які надавали такі висновки. І ми будемо звертатися до Генпрокуратури з цього приводу», – пообіцяв нардеп, але депутатського запиту з цього приводу так і не надіслав.

Нічого не зробив Дерев'янко для реалізації обіцянки домагатися створення тимчасової слідчої комісії з розслідування офшорних скандалів. Також нардеп провалив запевнення, що в парламенті буде створене міжфракційне депутатське об'єднання «Воля». До кінця грудня 2014 року в Раді були створені 24 міжфракційних депутатських об'єднання, але «Волі» серед них не було.

Набагато краще нардепу вдається виконувати обіцянки, пов’язані безпосередньо з голосуванням за законодавчі ініціативи. Як і обіцяв, Дерев'янко підтримав подання щодо звільнення 33 суддів. Не став нардеп голосувати за бюджет-2017, оскільки не були враховані його правки. Він домагався запровадження нової податкової системи: 20% ЄСВ, 10% податок із доходів фізичних осіб, 15% ПДВ і 15% податок на прибуток. Також нардеп наполягав на розблокуванні реалізації реформи децентралізації та на ухваленні законопроекту щодо здійснення державного нагляду у сфері охорони навколишнього середовища.

Не став Дерев'янко голосувати за призначення Луценка на посаду генпрокурора та Гройсмана – на посаду прем'єр-міністра.

До кінця каденції нардепу ще потрібно виконати 14 обіцянок. Поки що немає зрушень щодо однієї з останніх обіцянок Дерев'янка оприлюднювати на fb-сторінках і на сайті «Руху нових сил» результати збору підписів під письмовим поданням щодо ініціювання питання про усунення президента України з посади. На його думку, таку інформацію потрібно поширювати для того, щоб суспільство знало позицію кожного народного депутата. За його словами, станом на 16 травня під цим документом підписалися 37 депутатів.

У своїй передвиборчій програмі Дерев'янко пообіцяв сприяти розвитку незалежних ЗМІ. Він стверджував, що на базі державних та комунальних ЗМІ буде створений потужний громадський мовник. Нардеп підтримав два законопроекти, які, зокрема, передбачають реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Також Дерев'янко запевнив, що партія «Рух нових сил» обов’язково братиме участь у президентських і парламентських виборах у 2019 році.

Як працюють інші парламентарі, можна подивитися в нашій рубриці «Обіцянки країни чудес».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: