«Велика угода»: чи готовий Трамп здати Україну Путіну

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

16 липня в Гельсінкі відбудеться зустріч між президентами США та Росії Дональдом Трампом і Володимиром Путіним. Напередодні цієї зустрічі деякі висловлювання Трампа змусили припустити, що президент США готовий піти на «велику угоду» з Путіним. Наприклад, визнати анексію Криму в обмін на якісь поступки з боку РФ. Чи готовий насправді Трамп торгувати інтересами України?

Напередодні своєї історичної зустрічі з Володимиром Путіним Дональд Трамп добряче попсував нерви українцям. Наприклад, на початку червня лідер США заявив, що Росія має бути присутньою на зустрічі лідерів «Великої вісімки». Нагадаємо, що з G8 Росія була виключена в 2014 році через анексію Криму. Потім видання Buzzfeed повідомило, що Дональд Трамп під час того ж саміту G7 заявив, що вважає Крим російським, нібито через те, що «всі жителі там розмовляють російською».

Розгром росіян у Сирії: які висновки потрібно зробити українцямРозгром громадян Російської Федерації в Сирії довів, що найманців з РФ можна бити й на Донбасі.

І, нарешті, таке висловлювання Трампа щодо України взагалі викликало паніку. 29 червня очільник Білого дому на борту літака Air Force One поспілкувався з американськими журналістами. Його запитали про майбутню зустріч із Володимиром Путіним. Трамп дав зрозуміти, що обговорюватимуть усе. «Ми збираємося поговорити про Україну, про Сирію, про вибори. Я не хочу, щоб хтось втручався в наші вибори», – заявив Трамп. Відповідаючи на запитання про можливе зняття санкцій з РФ, він зазначив: «Ми подивимося на дії Росії». Відразу ж після цього було запитання про можливе визнання Криму російським. «Ми подивимося», – повторив Трамп, змусивши припустити, що США готові до «великої угоди» з Путіним, пов'язаної з «торгівлею» українськими територіями.

Щоправда, потім сайт «Інформаційний спротив» докладно розібрав заяви Трампа й дійшов висновку, що слова президента США були інтерпретовані у вигідному для російських пропагандистів ключі. Насправді, Трамп дав зрозуміти, що США не знімуть обмежувальних заходів, поки Росія не припинить підривати глобальну безпеку. Проте в українському інформпросторі повисло передчуття великої «зради». Давайте подивимося, чи так усе погано.

По-перше, зустріч між Дональдом Трампом і Володимиром Путіним не є чимось незвичайним. Колись ці два лідери обов'язково мали зустрітися. Адже США є наймогутнішою в світі державою, а Росія – найбільшою за своєю територією. Обидві держави мають у своєму розпорядженні найбільші в світі ядерні арсенали. Обом президентам є про що поговорити. Наприклад, про різке погіршення відносин між двома країнами, яке виникло не стільки на ґрунті ситуації в Україні, скільки на тлі війни в Сирії. Достатньо згадати, наприклад, розгром, який американська авіація вчинила російським найманцям 7 лютого в сирійській провінції Дейр-ез-Зор.

Сирія стала саме тим театром військових дій, де у відкритому бою можуть зійтися не лише проксі чи ПВК, а й абсолютно «офіційні» російські та американські військові. Події середини квітня, пов'язані з обстрілом американськими крилатими ракетами об'єктів президента Сирії Башара Асада, якраз і поставили світ на межу такого конфлікту, що цілком міг призвести до глобальної війни. І на цьому тлі заяви Трампа про необхідність налагодити контакт із Росією абсолютно не виглядають підозрілими. У світі давно почалася друга холодна війна, що в будь-який момент може перерости у війну «гарячу». Хіба це не тема для серйозної розмови?

По-друге, Білий дім уже заявив про те, що не збирається визнавати анексію Криму. Про це сказала, зокрема, прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. «Ми не визнаємо спробу Росії анексувати Крим. Ми не згодні з Росією. Наші санкції щодо Росії за Крим залишатимуться в силі доти, доки Росія не поверне півострів Україні», – уточнила Сандерс.

У Білому домі нагадали, що не визнають анексію КримуВ адміністрації президента США Дональда Трампа нагадали, що не визнають окупацію Росією Криму.

Тут варто нагадати, що саме за Трампа Україна почала отримувати летальну зброю зі США у вигляді протитанкових ракетних комплексів Javelin. Попередній президент США Барак Обама не наважувався санкціонувати такий крок, побоюючись, що це може змусити Росію «підвищити ставки» в боротьбі за Україну. Крім того, саме за нинішнього керівництва США санкції проти РФ помітно посилилися. Тож досі Дональд Трамп і його адміністрація на практиці доводили, що не збираються «зливати» нашу країну. Чи є вагомі підстави не довіряти їм зараз?

По-третє, спроба «розміняти» Крим та Україну може стати для Дональда Трампа чимось на кшталт політичної катастрофи. Не слід забувати, що думка президента не домінує в політичній системі США. Є й інші центри впливу, до яких Трамп буде змушений прислухатися. Наприклад, думка представників Республіканської партії, ставлеником якої є нинішній очільник Білого дому. Адже саме Трамп неодноразово заявляв, що демократ Барак Обама «віддав» Крим, а він (Трамп) не дозволив би статися анексії півострова. Тепер давайте уявимо, яким ударом для рейтингу та авторитету Республіканської партії стане гіпотетичний «злив» України у виконанні Трампа. І чи дозволить хтось американському президенту зробити такий непередбачуваний крок?

Нічого неможливого в світі великої політики, звичайно ж, не буває. Разом із тим навряд чи Трамп збирається торгувати 16 липня українськими територіями. Однак розмова між двома президентами буде тривалою. І про Україну – також.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: