Сенцов голодує 43-й день: за що Кремль тримає режисера в заручниках

Читать на русском
Український режисер Олег Сенцов, незаконно утримується в Росії, голодує вже 43-й день. Слово і Діло згадує подробиці його справи.
Олег СенцовСлово і Діло

Ув'язнений в Росії український режисер Олег Сенцов голодує вже 43-й день. Єдина вимога Сенцова – звільнити 64 українських політв'язнів, при цьому він заявив, що готовий йти до кінця й голодування припиняти не збирається. «Слово і Діло» згадує, за що українець відбуває покарання в Росії й хто висловлювався на його захист.

За що затримали Сенцова

У ніч із 10 на 11 травня 2014 року працівники Федеральної служби безпеки РФ провели в квартирі в Олега Сенцова обшуки, а сам режисер був затриманий. Одночасно з ним російські силовики затримали Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Олексія Чирнія.

Як заявили в російській спецслужбі, затримані готувалися «в складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічного вогню» й пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації «Російська громада Криму» та представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року».

Затриманих перевезли до Москви, ло слідчого ізолятора «Лефортово». Українського консула до Сенцова пустити відмовилися, тоді ж в Міністерстві закордонних справ України заявили, що звинувачення, висунуті проти режисера «абсурдні й безглузді» та «є черговим свідченням розгорнутої в Росії антиукраїнської істерії».

Російський суд заарештував Сенцова й продовжував запобіжний захід до самого винесення вироку.

Як в Україні та в світі відреагували на затримання Сенцова

Через місяць після затримання Сенцова члени Європейської кіноакадемії закликали владу РФ гарантувати його безпеку й відпустити, якщо йому не висунуть підтверджені розслідуванням звинувачення.

У США незаконне утримування Сенцова та інших українських громадян назвали порушенням Росією Мінських угод. А пізніше – спробою РФ придушити будь-яка незгоду з окупацією Криму. «Олег Сенцов провів у попередньому ув'язненні майже рік із моменту арешту в Криму 11 травня 2014 року за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі. Арешт Сенцова – це частина узгоджених зусиль Росії, щоб придушити будь-яку незгоду з її окупацією та спробою анексії Криму», – заявив посол США при ОБСЄ Деніел Беєр.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

В Україні Сенцова, так само, як і інших наших заарештованих співвітчизників, назвали політв'язням, а його затримання – викраденням. «Російська Федерація розгорнула системний наступ на права і свободи громадян України, порушуючи універсальні норми та принципи міжнародного права», – підкреслили в МЗС.

Президент України Петро Порошенко в серпні 2014-го нагородив Сенцова орденом «За мужність» ІІІ ступеня, а тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до генерального секретаря Amnesty International із проханням посприяти у звільненні затриманих українців, зокрема Сенцова.

Суд над Сенцовим

Остаточне обвинувачення Сенцову висунули в квітні 2015 року, в червні його справа була передана до суду.

Під час суду український режисер спростував всі обвинувачення, висунуті проти нього, а сам суд назвав нелегітимним. Він також розповів подробиці його затримання в Криму та про застосування тортур під час допитів. «Мене кинули до мікроавтобуса, з мішком на голові привезли до будівлі колишнього СБУ на Івана Франка. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Мене почали бити ногами, руками, кийками, лежачи й сидячи. Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Мене душили пакетами», – заявив Сенцов.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії засудив Олега Сенцова до 20 років суворого режиму. Його визнали винним у створенні терористичного співтовариства та керівництві їм, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту, спробі придбання вибухових пристроїв, незаконному зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів організованою групою.

Сенцов у колонії написав публічного листаУв'язнений в Росії український режисер Олег Сенцов написав в колонії лист всім, хто його підтримує.

Світова спільнота різко засудила вирок Сенцову. У Великій Британії його назвали «політично вмотивованим», а в Німеччині закликали розслідувати факти катувань і жорстокого поводження. Державний департамент США, своєю чергою, назвав вирок у справі Сенцова «явною судовою помилкою».

На початку вересня Європейський парламент ухвалив офіційну резолюцію з вимогою до Росії негайно звільнити громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Як у Росії коментують справу Сенцова

У Росії видати Україні Олега Сенцова відмовилися майже відразу. Буквально днями прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Сенцова складно обміняти через важкість статті, за якою він засуджений. Крім того, за словами Пєскова, українець має сам попросити помилування у президента. Однак Сенцов висловився проти цього.

«Нашого журналіста Вишинського затримали за його пряму професійну діяльність, це абсолютно безпрецедентно й неприпустимо. Що стосується Сенцова: він затриманий за підготовку терористичного акту, в результаті якого могли постраждати люди. Це непорівнянні речі. Що ж стосується обміну, ми поки про це не думали», – так недавно обмін Сенцова прокоментував Володимир Путін.

Очікується, що сьогодні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подасть Путіну офіційне прохання про помилування Сенцова.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: