«Газпром» подав новий позов проти «Нафтогазу»

Читать на русском
Газовий монополіст Газпром подав новий позов на розірвання чинних контрактів на поставку і транзит газу в Україну.

Газовий монополіст Газпром подав новий позов на розірвання чинних контрактів на поставку і транзит газу в Україну.   Як інформує «Слово і Діло», про це заявив голова правління Газпрому Олексій Міллер, передає РБК.

Судова тяжба з «Газпромом» триває: то чи була стокгольмська «перемога»?Нафтогаз направив подання до апеляційного суду округу Свеа (Швеція), який за клопотанням Газпрому ухвалив рішення про призупинення процедури примусового стягнення боргу в 2,6 мільярда доларів. Про ситуацію поговорили з експертами.

Так, раніше Стокгольмський арбітражний суд постановив стягнути з Газпрому 2,56 млрд доларів на користь Національної акціонерної компанії Нафтогаз України.

За словами Міллера, це рішення було «асиметричним» і порушило «баланс в інтересах сторін». Глава правління також згадав про постанову Апеляційного суду округу Свеа призупинити виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Міллер додав, що основною умовою подальших переговорів є відновлення балансу в інтересах сторін, в тому числі скасування рішення Стокгольмського арбітражу апеляційним судом і конструктивні пропозиції з боку України.

Він також підкреслив, що Україна повинна надати аргументи економічної доцільності транзиту через свою територію, відповідаючи на питання про подальшу взаємодію Газпрому і Нафтогазу після 2019 року.

Нагадаємо, що в середині червня повідомлялося, що в Швеції апеляційний суд призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору російської компанії Газпром і НАК Нафтогаз України.

Зазначалося, що Газпром подав відповідне клопотання з метою перешкодити Нафтогазу вимагати виконання цього рішення в різних інстанціях до розгляду апеляції по суті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: