Чому влада взялася створювати окреме міністерство для ветеранів війни

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Наприкінці лютого 2018 року Верховна Рада звернулася до уряду з вимогою створити Міністерство у справах ветеранів. За кілька місяців ініціатива отримала підтримку Адміністрації президента. Вже 12 травня 2018 року президент України Петро Порошенко заявив, що має намір створити міністерство у справах ветеранів України: «У подальшому виконання цього важливого завдання має очолити єдиний державний орган. Я наголошую, що цей орган повинен мати назву Міністерство у справах ветеранів України. Створення цього міністерства – це ще одне першочергове завдання, яке ми маємо виконати», – наголосив глава держави. Наразі на посаду очільниці Міністерства у справах ветеранів у фракції «Блоку Петра Порошенко» запропонували кандидатуру Ірини Фріз.

«Слово і Діло» поцікавилося, чи потрібно створювати окреме міністерство для цієї категорії, попри наявність Мінсоцполітики та Держслужби у справах ветеранів війни.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в Україні буде створено Міністерство у справах ветеранівСказано 12 травня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Військовий експерт Ігор Лосєв зазначив, що з огляду на те, що кілька сотень тисяч людей пройшли військову службу в період цієї війни, окреме відомство потрібне.

«Це специфічна категорія населення. З ними поводитися так, як поводяться з іншими пільговиками та пенсіонерами, не вдасться. Це особлива категорія, люди рішучі, вони вміють відстоювати свої інтереси», – констатував Лосєв.

На його думку, певною мірою створення цього міністерства для влади може стати своєрідним громовідводом.

Для того, щоб ветерани війни не виходили під Раду, АП, а вони вміють не просто виходити на мітинг, а й іти на штурм, створюють окреме відомство, пояснив він.

«Мабуть, із цією метою й створюється для них окреме міністерство, яке має займатися питаннями забезпечення. Влада цілком виправдано побоюється ветеранів війни. Таким чином, влада створює певний м’який буфер між собою та ними», – підкреслив експерт.

Якими б не були цілі, в створенні окремого міністерства точно немає нічого поганого. Ключове питання в тому, як працюватиме міністерство, уточнив він.

«Якщо міністерство працюватиме в звичайному бюрократичному стилі, це нічого не дасть. Якщо почне працювати по суті, можливо, навіть буде користь», – додав фахівець.

За його словами, в різних країнах є різні практики та відомства в справах цієї категорії населення. Дуже добре налагоджена робота з ветеранами у США, Ізраїлі та країнах Західної Європи.

Якими пільгами користуються ветерани війниЩороку ветеранам виплачується разова матеріальна допомога. Крім того, відповідно до закону України, діє низка постійних пільг.

«Там розуміють суть проблеми. Це пов’язано з тим, що рівень економічного життя інший, та й можливості інші. Там ветерани дійсно забезпечені. При тому йдеться не лише про пенсії чи пільги, а про медичне обслуговування, протезування, організацію відпочинку й навіть певну опіку людей, які її потребують. Для нас це перший крок», – резюмував Ігор Лосєв.

Що політики обіцяють учасникам АТО та їхнім сім'ям – у нашому огляді.

Також аналітики порталу з’ясували, якими пільгами користуються ветерани війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: