Під Радою афганці вимагають збереження пільг: що їм раніше обіцяли політики

Читать на русском
Поки під Верховною Радою протестують ветерани-афганці, Слово і Діло вивчало, що їм обіцяли політики.
Слово і Діло

Під Верховною Радою України сьогодні спекотно: мітинг ветеранів афганської війни завершився зіткненнями з поліцією. Протестувальники прорвали оточення поліції на площі й стали прориватися до будівлі парламенту. В результаті інциденту постраждали декілька поліцейських, один учасник протесту затриманий. Народний депутат Дмитро Добродомов повідомив, що основна вимога афганців – прирівняти їхні пільги до пільг учасників бойових дій.

Чи виконає влада їхні вимоги, ще невідомо. Поки «Слово і Діло» вивчало, які політики давали обіцянки афганцям.

Більшість обіцянок народних депутатів ветеранам-афганцям поки перебуває в процесі виконання. Наприклад, Анатолій Гіршфельд у своїй програмі пообіцяв домагатися надання соціальних гарантій малозахищеним верствам населення, зокрема афганцям. Євген Гєллєр планував домогтися модернізації системи перерозподілу джерел фінансування соціальних виплат афганцям. Віктор Остапчук, своєю чергою, обіцяв приділяти вирішенню питань афганців особливу увагу. Однак ніхто з перерахованих нардепів поки нічим не відзначився для виконання своїх обіцянок.

Обіцянку працювати заради повернення пільг афганцям виконав депутат Максим Курячий. Минулого року Рада ухвалила законопроект про повернення пільг сім'ям загиблих ветеранів війни (афганців). Курячий підтримав цей документ.

В'ячеслав Константіновський, який майже рік тому написав заяву про відмову від депутатського мандата, все ж устиг виконати свою обіцянку перед ветеранами-афганцями. У програмі Константіновського було зафіксоване зобов'язання домогтися вирішення їхніх проблем. У 2015 році нардеп проголосував за законопроект про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в Україні буде створено Міністерство у справах ветеранівСказано 12 травня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Дає обіцянки ветеранам-афганцям й місцева влада. Мер Харкова Геннадій Кернес у 2014 році обіцяв для 20 воїнів-афганців нове житло. Однак свою обіцянку виконав не в повному обсязі: в міській раді повідомили, що в 2014-му були надані 12 квартир за рахунок державних субвенцій і 2 квартири за рахунок звільненого фонду міста.

Міський голова Рівного Володимир Хомко в лютому 2014 року заявив про готовність надати матеріальну допомогу сім'ям загиблих афганців. «Я розумію мізерність того, що ми робимо, щодо того, що ви втратили. Але людське життя – це абсолютно інше й нееквівалентні речі порівняно з тим, що ми можемо зробити. Хочу запевнити, що місцева влада робитиме все від неї залежне, щоб якось полегшити життя батькам, вдовам загиблих, інвалідам і ветеранам афганської війни», – зазначив він. Хомко свого слова дотримав: у першій половині року 13 членам сімей загиблих афганців було виплачено по 500 гривень.

Минулого року в Запоріжжі був відремонтований пам'ятник загиблим в Афганістані. Таку обіцянку давав мер Володимир Буряк.

Нагадаємо, до мітингувальників під Верховною Радою виходила перша заступниця спікера ВР Ірина Геращенко.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: