Україна не задоволена змінами в «антибандерівському законі» Польщі

Читать на русском
Зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті Польщі, які ухвалив Сейм, не задовольняють Київ.

Зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті Польщі, які ухвалив Сейм, не задовольняють Київ.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив тимчасовий повірений у справах України в Польщі Василь Зварич, передає «Укрінформ».

«Антибандерівський» закон: на кого не діє та в чому особливості польської заборониЗагострення між Польщею та Україною не згасає. Цього разу у Варшаві хочуть ухвалити антибандерівський закон, який передбачає штрафи та тюремне ув'язненя до 3 років. Оцінили ситуацію експерти.

«Фактично, завдяки прийнятим змінам знімається одне із застережень, яке висувала також українська сторона, про неможливість ведення відкритої й об'єктивної дискусії з питань трагічної українсько-польської історії під загрозою кримінального переслідування», - пояснив Зварич.

Україна уважно відслідковує проходження в Конституційному суді Польщі звернення президента Польщі із зауваженнями щодо термінів «український націоналіст» та «Східна Малопольща», зазначив він.

«Сподіваємося, що найближчим часом з урахуванням позиції Конституційного суду буде внесено нові зміни до закону про ІНП, які повністю відкриють шлях до подальшої конструктивної взаємодії між Україною та Польщею з питань історичної пам’яті», - додав посол.

Зазначимо, у вилучених статтях закону йдеться лише про «публічне приписування польському народу відповідальності за злочини Третього рейху».

Згадка про «злочини українських націоналістів» лишається, як і відповідальність за це.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки до закону, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів й штрафи та тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Водночас Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону, в яких згадуються «українські націоналісти» й термін «Східна Малопольща».

Ізраїль виступив категорично проти нових поправок до закону про Інститут національної пам’яті, заявляючи, що Польща переписує історію.

США засудили рішення президента Польщі підписати закон, наголосивши, що він негативно впливає на свободу слова та наукові дослідження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: