Стало відомо, що Дуда опротестував у «антибандерівському законі»

Читать на русском
Президент Польщі Анджей Дуда опротестував положення скандального закону, в яких застосовуються звороти «українські націоналісти» і «Східна Малопольща».

У резонансному законі про Інститут національної пам'яті президент Польщі Анджей Дуда опротестував положення зі словосполученнями «українські націоналісти» і «Східна Малопольща».

Як інформує «Слово і Діло», про це в четвер, 15 лютого, повідомляє Польске Радіо.

«Антибандерівський» закон: на кого не діє та в чому особливості польської заборониЗагострення між Польщею та Україною не згасає. Цього разу у Варшаві хочуть ухвалити антибандерівський закон, який передбачає штрафи та тюремне ув'язненя до 3 років. Оцінили ситуацію експерти.

Відзначається, що свої висновки Дуда доклав до тексту закону, відправляючи його в Конституційний суд.

Зокрема, Дуда опротестував положення оновленого закону про ІНП, в яких використані звороти «українські націоналісти» і «Східна Малопольща».

Відзначається, що в оновленому законі йдеться про «дії, вчинені українськими націоналістами в 1925 - 1950 роках, що полягають у використанні насильства, терору та інших форм порушення прав людини відносно окремих осіб і груп людей». У законі також зазначено, що такими злочинами були «участь українських націоналістів у знищенні євреїв і вчинені ними вбивства громадян ІІ РП на Волині і в Східній Малопольщі».

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель, коментуючи польський «Закон про Інститут національної пам'яті», заявила, що Німеччина несе відповідальність за все, що сталося під час Голокосту за часів націонал-соціалізму.

А в США висловили розчарування ухваленням закону.

Якою була реакція соцмереж на закон про «бандеризм» - в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: