Моравецький не виключає змін до «антибандерівського закону»

Читать на русском
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький не виключає можливості внесення змін до резонансного закону про Інститут національної пам’яті.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький не виключає можливості внесення змін до резонансного закону про Інститут національної пам’яті.

За його словами, внесення змін буде можливим, якщо відповідне рішення ухвалить Конституційний трибунал, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«Антибандерівський» закон: на кого не діє та в чому особливості польської заборониЗагострення між Польщею та Україною не згасає. Цього разу у Варшаві хочуть ухвалити антибандерівський закон, який передбачає штрафи та тюремне ув'язненя до 3 років. Оцінили ситуацію експерти.

На сайті Конституційного трибуналу Польщі щодо відповідного подання зазначено, що цей документ буде перевірений на відповідність польській Конституції. Зокрема, це стосується тієї його частини, що містить слова «українські націоналісти» та «Східна Мала Польща».

Відносини України та Польщі перебувають у непростому становищі після ухвалення закону про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування «злочинів, скоєних проти польського народу і його доброго імені». З 1 березня він набуде чинності.

Цей закон запроваджує кримінальну відповідальність за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про використання формулювання «польські табори смерті».

Крім того, забороняється заперечувати злочини українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

15 лютого президент Польщі Анджей Дуда в своєму поданні до Конституційного суду опротестував формулювання про «українських націоналістів» та «східну Малопольщу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: