Чому турки підтримують Ердогана та навіщо йому необмежена влада

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Політика, скоріш за все, залишатиметься такою ж, як і була. Основна спрямованість – інтереси Туреччини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи результати виборів у Туреччині, на яких перемогу здобув Реджеп Ердоган.

«Туреччина співпрацюватиме як із РФ, так і зі США в сирійському питанні. З одного боку, з РФ організована вісь Анкара-Тегеран-Москва, з іншого – вони беруть участь у глобальній коаліції проти ІД, куди входять ще 72 держави. Паралельно вони проводять власну операцію в Сирії», – зазначив Кучухідзе.

На його думку, це говорить про те, що Ердоган насамперед думає про себе та про Туреччину. Що вигідно їм , те він і робить. В Ердогана немає преклоніння перед Заходом, він може піти з ними на конфлікт, як і з РФ.

«Річ у тім, що економічний розвиток Туреччини дозволяє Ердогану поводитися саме таким чином. Він прийшов у 2003 році, коли країна була в кризі. Зростання економіки, яке показала Туреччина, вражало. Був період із 2003 до 2008 року, коли зростання економіки було до 11% на рік. Якщо зараз подивитися на інфраструктурні проекти в Туреччині, на транзитну роль країни, то Анкара дуже зросла», – пояснив експерт.

За всіх його рішень і критики Заходу Ердоган має реальну підтримку турків. Він дозволив людям заробляти гроші, а це найголовніше в будь-якій державі. Середній та малий бізнес не турбує глобальна політика.

Малий і середній бізнес – це завжди 80% економіки, тому Ердогана реально підтримують, додав Кучухідзе.

Він нагадав, що в 2006 році була проведена масштабна податкова реформа. Податок на прибуток був знижений на 10% із 30%, тобто до 20%.

«Була скорочена кількість податків. Це все результати реформи. Якщо в 2002 році рівень іноземних інвестицій до країни становив 2 мільярди доларів, то до 2018 року приплив інвестицій становив близько 18 мільярдів доларів. Ця країна з точки зору бізнесу вигідна і західним, і азіатським компаніям. Тому така політика зберігатиметься. Це козир Ердогана», – уточнив експерт.

На його думку, вибори в Туреччині насправді були досить вільними.

Ердоган Всемогутній: як бути президенту Туреччини, який втратив більшість у власному парламентіЩо робити після перемоги президенту Туреччини, який посварився із Заходом і втратив більшість у власному парламенті.

«Всі політичні сили були представлені. Було достатньо кандидатів. Були обмеження в плані медіа, але навіть курдські інтереси були представлені на виборах. Це говорить багато про що», – пояснив фахівець.

Звичайно, централізація влади відбулася, але в цього є як суб'єктивні, так і об'єктивні сторони. Об'єктивна сторона полягає в тому, що на референдумі за це проголосували понад 50% громадян, наголосив він.

«Централізація влади дозволить самостійно вирішувати, до яких військових союзів, із ким і коли вступати. Майже 3 мільйони біженців переселилися до Туреччини із Сирії. Те, що відбувається в Сирії, є викликом із точки зору безпеки для Анкари. Якщо Ердоган буде м'яким і прогинатиметься під Захід, нічого хорошого для них не буде. Кордон США або ФРН не розташований біля Сирії», – акцентував експерт.

«Ердоган усе робить усвідомлено, щоб менше залежати від політичної кон'юнктури, коли потрібно буде швидко ухвалювати кардинальні рішення. Тому Ердогану потрібна централізація влади, як він вважає, для захисту безпеки країни», – резюмував Атон Кучухідзе.

Докладніше про вибори в Туреччині читайте в матеріалі «Ердоган Всемогутній. Як бути президенту Туреччини, який втратив більшість у власному парламенті».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: