Стало відомо, коли стартує округлення загальних сум готівкових розрахунків

Читать на русском
Починаючи з 1 липня підприємства, які здійснюють торгівлю або надають послуги, в разі відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити округлення загальних сум у чеку при розрахунку готівкою.

Починаючи з 1 липня підприємства, які здійснюють торгівлю або надають послуги, в разі відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити округлення загальних сум у чеку при розрахунку готівкою.

Про це заявив директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко під час прес-брифінгу, передає прес-служба НБУ, пише «Слово і Діло».

«Національний банк України впевнений, що правила округлення застосовуватимуться справедливо й прозоро для обох сторін розрахунків. Застосування правил округлення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян і дозволить скоротити витрати держави на карбування та забезпечення грошового обігу на понад 90 мільйонів гривень на рік», – підкреслив він.

В Україні банкноти до десяти гривень замінять монетами: реакція соцмережСлово і Діло з'ясовувало, що українці думають з приводу заміни паперових 1, 2, 5 і 10 гривень на монети.

У НБУ розраховують, що завдяки новим правилам припиниться випуск монет номіналом в 1, 2, 5 і 25 копійок. В обігу залишаться тільки монети по 10 і 50 копійок. Випущені раніше «некруглі» монети залишаться в обігу. У Нацбанку підкреслили, що спеціального вилучення проводити не будуть, вони залишаться в обігу на невизначений термін – до окремого рішення правління НБУ.

Відзначається, що округлення застосовуватиметься лише в тому разі, якщо в клієнта або в касі підприємства немає монет дрібних номіналів.

«За наявності в покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця він може видати покупцю інші цими номіналами. Лише в разі відсутності монет зазначених номіналів і в покупця, і в продавця застосовуватиметься правило округлення загальної суми покупки в чеку», – відзначають у Нацбанку.

Банки також продовжать приймати в населення монети дрібних номіналів без всяких обмежень, обмінювати їх на банкноти більших номіналів, а також видавати за необхідності клієнтам монети дрібних номіналів у тих випадках, коли вони є в операційній касі. На безготівкові розрахунки округлення не поширюватиметься.

У Нацбанку уточнюють, що правила округлення відповідають загальним математичним – сума, що закінчується на від 1 до 4 копійок, округлюється в сторону зменшення, що закінчуються на від 5 до 9 копійок – у бік збільшення.

Підприємства торгівлі та надання послуг окремо зобов'язуються вказувати в чеках загальну суму до та після округлення.

Раніше Нацбанк пом'якшив валютні обмеження для банків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: