Прохання генсека ПАРЄ звільнити Сенцова: чи почує його Путін?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Путін може піти на якийсь широкий жест, але не з тієї причини, що його попросить така високопоставлена ​​особа, як генсек Ради Європи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи інформацію про те, що генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд подасть офіційне прохання до президента РФ про помилування українського режисера Олега Сенцова.

«Путін, якщо й піде на звільнення, то не через генсека, а через переговорний процес, який ведеться вже довго. Скоріш за все, йдуть вже остаточні переговори про обмін із громадянами РФ, які перебувають в Україні. А ось якраз такий жест з боку генсека Ради Європи – це радше ширма, зручна причина, щоб відпустити Сенцова й провести обмін», – зазначив Дяденко.

Експерт уточнив, що хоч раніше від обміну у форматі всіх на всіх у Кремлі відмовилися, переговори все одно ведуться постійно.

На його думку, все-таки за зовнішніми ознаками можна говорити, що до якогось логічного завершення вони підходять.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

«На Путіна жодні прохання не впливають. Це людина глуха й сліпа до всіх прохань. На нього це не діє. Але, як варіант, що це прохання може бути зручним для такого жесту з урахуванням низки інших чинників – так, може спрацювати й він може піти на жест доброї волі», – підкреслив Дяденко.

Переговори ще тривають, і як швидко може статися звільнення, сказати складно, додав він.

«Питання звільнення Сенцова – це комплекс заходів. Ось і одна сторона просить, і друга. Звільнення Сенкцова – це може бути жест для Європи. Але поки що це все одно складно прогнозувати», – політолог політолог.

«Однозначно, що саме по собі прохання генсека Ради Європи не стане ключовим на те, щоб Путін зробив якісь кроки», – резюмував Михайло Дяденко.

Як повідомлялося, ув'язнений у Росії український режисер Олег Сенцов написав у колонії листа всім, хто його підтримує.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що відомо про українських політв'язнів у РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: