Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Тетяна Чорновол

Читать на русском
Нардеп Тетяна Чорновол виконала більш ніж половину своїх обіцянок. Вона збиралася домогтися того, щоб монополіст із харчування ЗСУ сплатив усі податки, а також запевнила, що не буде балотуватися на наступних виборах.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Тетяна Чорновол (фракція «Народного фронту»).

Колишня журналістка Тетяна Чорновол, пропрацювавши 8 місяців урядовим уповноваженим із питань антикорупційної політики, отримала мандат народного депутата 27 листопада 2014 року. За цей час вона дала 29 обіцянок, з яких 16 виконала, а 5 – провалила. Ще 8 запевнень їй належить здійснити або провалити до кінця каденції. На сьогодні Чорновол виконала 55% обіцянок.

Серед невиконаних намірів Чорновол є досить епатажні. Так, у березні 2018 року вона збиралася ходити до Верховної Ради у футболці з написом «Ляшко продався Фірташу» поки не буде ухвалений законопроект про створення єдиної бази абонентів-споживачів природного газу.

«Поки не буде ухвалений законопроект про прозорість газового ринку, я буду ходити на засідання Верховної Ради в такій футболці «Ляшко продався Фірташу», – написала Чорновол на своїй сторінці в Facebook.

Однак уже за два тижні Тетяна Чорновол дала брифінг у стінах парламенту, але при цьому вона була одягнена в красиве плаття, без футболки. Відзначимо, що брифінг проходив у четвер – день, коли Рада голосує за закони, тобто нардеп не виконала обіцянку носити зазначену річ на пленарні засідання, поки не буде ухвалений законопроект про прозорість газового ринку.

Чорновол провалила відразу чотири обіцянки, пов'язані із законом про спецконфіскацію арештованих коштів часів Януковича. На вечірньому засіданні Верховної Ради 16 червня 2016 року, коли мали голосувати згаданий законопроект, зала парламенту була майже порожньою, тому що депутати масово полетіли на футбол до Франції. Чорновол заявила, що якщо законопроект не буде проголосований, то вона поїде до «Борисполя» фотографувати тих нардепів, які збираються на футбол.

Однак вона так і не оприлюднила фотографії депутатів, а лише розмістила на своїй сторінці в Facebook результати голосування за провалений законопроект. Також Чорновол запевняла, що НФ блокуватиме трибуну Верховної Ради, поки законопроект про спецконфіскацію не буде ухвалений. Того дня трибуна неодноразово блокувалася депутатами від Радикальної партії та Батьківщини з вимогою зменшити тарифи для населення. Але НФ і Чорновол не блокували трибуну.

Крім того, Чорновол запевнила, що «Народний фронт» не голосуватиме за інші ініціативи, поки не буде ухвалений закон, який цікавить фракцію. Але ініціатива все-таки була провалена через відсутність необхідної кількості голосів нардепів. При цьому НФ майже всім складом присутніх підтримав включення до порядку денного цього законопроекту. Незабаром він був відкликаний суб'єктом подання та зареєстрований альтернативний проект закону. При цьому НФ все-таки голосував за низку інших законопроектів.

У підсумку Чорновол таки домоглася повернення до державного бюджету арештованих коштів часів Януковича. Державна казначейська служба України підтвердила, що конфісковані 2,046 мільярда Януковича пішли на дотації аграріям. Найбільшу частку дотацій в сумі 809 мільйонів гривень отримав «Миронівський хлібопродукт», що належить бізнесмену Юрію Косюку.

Також Чорновол вдалося виконати запевнення, що НФ проголосує за позбавлення Артеменка статусу народного депутата. Фракція майже всім складом підтримала постанову про дострокове припинення повноважень нардепа Артеменка.

Ще нардеп виконала обіцянку ініціювати зміни до законодавства про е-декларації для активістів громадських рад при державних органах влади.

«Ті громадські активісти, які входять до громадської ради при державних органах влади, мають подавати е-декларації. Я ініціюю такий законопроект і наполягатиму, щоб Верховна Рада його підтримала», – заявила Чорновол і незабаром подала до Ради правки з цього приводу до одного із законопроектів.

Як і обіцяла Чорновол, НФ майже всім складом підтримав кандидатуру Юрія Луценка на посаду генпрокурора.

Ще 8 запевнень Чорновол має встигнути виконати до кінця каденції. У програмній обіцянці Чорновол записано, що вона разом зі своїми однопартійцями не допустить скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. У бюджеті на 2017 рік були закладені 52 мільярди гривень субсидій, що значно перевищило попередній показник. Тетяна Чорновол підтримала зазначений законопроект.

Ще одна обіцянка не належить до компетенції нардепа. Чорновол запевнила, що не допустить несплати податків ТОВ «Війсьторг», що є монополістом з харчування ЗСУ. Наприкінці березня 2018 року нардеп надала «Слову і Ділу» інформацію з доказовою базою (копії статей, статистичні дані) про проведену нею роботу в питанні викриття несплати податків ТОВ «Військторг» (стара назва «Геус-груп»). Були надані копії листів-звернень нардепа до Державної фіскальної служби. Однак уся ця робота проводилася парламентарем до дати цієї обіцянки – 2015-2016 роки. Нас цікавить безпосередньо період із квітня 2017 року до сьогодні, а саме, чи сплатила зазначена компанія податки за цей проміжок часу. За її словами, всі виявлені факти несплати коштів були скеровані до слідчих структур ДФС і військової прокуратури, порушені кримінальні справи. Для надання більш детальної інформації депутат пообіцяла зробити відповідний запит до Державної фіскальної служби та повідомити нам додатково.

І одна з останніх обіцянок Чорновол – вона заявила, що не балотуватиметься до парламенту наступного скликання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: