ГПУ згортає розслідування справ Майдану – адвокат

Читать на русском
Спілка адвокатів Небесної Сотні вважає ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ згортанням розслідування справ Майдану.

Спілка адвокатів Небесної Сотні вважає ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, яку в ГПУ називають реорганізацією, «згортанням розслідування справ Майдану».

Про це йдеться у відкритому зверненні громадської організації «Адвокатська дорадча група» до генпрокурора Юрія Луценка, пише «Слово і Діло».

«Адвокати потерпілих – учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності – надзвичайно стурбовані інформацією про заплановану ліквідацію Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Ми розцінюємо цей крок як згортання розслідування справ Майдану й залишення напризволяще справ, які вже передані до суду», – йдеться в заяві, оприлюдненій у Facebook.

Юристи нагадали, що саме під тиском потерпілих, адвокатів і громадськості в січні 2015 року було створене Управління спеціальних розслідувань, яке пізніше стало департаментом, і лише після цього почалися реальні зрушення в розслідуванні.

Вони вважають, що метою цієї реорганізації, а по суті ліквідації, є усунення «незручного та нелояльного підлеглого» Сергія Горбатюка й таких самих слідчих і прокурорів.

«А надалі – керувати в ручному режимі справами, які мають для керівництва ГПУ інтерес (наприклад, справа щодо П. Манафорта, справи щодо високопосадовців, справи щодо керівництва Нацполіції та СБУ), а про інші – забути», – пишуть активісти.

Вони називають маніпулюванням громадською думкою, коли Генпрокуратура каже, що реорганізація начебто обумовлена законодавчими змінами.

«З моменту створення Департаменту наказом цього ж генерального прокурора в 2016 році таких змін у законодавстві не відбувалося. Наявність у складі ДСР одночасно і слідчих відділів, і відділів процесуального керівництва у повному обсязі відповідало законодавству України як у 2016 році, так і відповідає зараз», – підкреслюють юристи.

З'ясувалося, через що СБУ свариться з департаментом ГорбатюкаДепартамент спецрозслідування ГПУ повідомив про підозру співробітнику відділу ЦСО «А» УСБУ в Хмельницькій області в зв'язку із застосуванням зброї щодо учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року у будівлі обласного управління СБУ.

Вони звертаються до Луценка з вимогою залишити й навіть підсилити департамент, збільшивши кількість слідчих і прокурорів, а також припинити тиск на його керівника Сергія Горбатюка.

Як раніше повідомляв народний депутат Мустафа Найєм, у Генеральній прокуратурі збираються ліквідувати Департамент спеціальних розслідувань, який розслідує справи Майдану.

У ГПУ заявили, що йдеться не про ліквідацію, а про реорганізацію.

Сам голова Департаменту Сергій Горбатюк заявив, що генпрокурор Юрій Луценко протягом усього часу перебування на посаді намагався втручатися в процес розслідування кримінальних справ, підслідних ДСР.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: