Будапешт озвучив три вимоги до України щодо закону про освіту

Читать на русском
Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна чинитиме опір у разі схвалення нового українського мовного закону, за яким угорська мова не матиме статусу офіційної.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна чинитиме опір у разі схвалення нового українського мовного закону, за яким угорська мова не матиме статусу офіційної.

Як інформує «Слово і Діло», про це міністр розповів у інтерв’ю «Європейській правді».

Закарпатські угорці заперечують домовленості щодо мовного питанняПредставники угорської меншини заперечують досягнення домовленостей з міністром освіти Лілією Гриневич щодо закону Про освіту.

«Є фундаментальний принцип, з якого ми виходимо: за міжнародним правом, вже надані меншинам права не можуть зменшуватися. І якщо до цього наявність 10% угорців у населеному пункті чи в районі дозволяла визначати мову цієї меншини офіційною, а новий закон підніме цю планку до 33%, то, звичайно ж, ми будемо опиратися», – заявив Сіярто.

За словами дипломата, Угорщина розуміє, що український уряд прагне знизити російський вплив, у тому числі шляхом ухвалення відповідного закону про мову. Але Будапешт не згоден із тим, щоб це позначилося на угорській громаді.

«У мене одне запитання: якщо йдеться про російську мову, то як у цій картині з’явилися ми, угорці? Ми хочемо забратися звідти! Таке враження, що Угорщина просто потрапила під роздачу! Але в кожному разі – чи це «супутні руйнування», чи це так і планувалося – ваші дії б’ють по нас», – зазначив Сіярто.

28 лютого Конституційний суд України визнав мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка неконституційним через грубі порушення під час процедури його схвалення.

Після цього Сіярто заявив, що рішення Конституційного суду України щодо мовного закону Ківалова-Колесніченка свідчить про «брутальну атаку» української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Товариство угорців Закарпаття розкритикувало скасування мовного закону Ківалова-Колесніченка, заявивши, що рішення Конституційного суду України порушує права національних меншин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: