Яка ситуація з виплатою боргів та чи чекати траншу від МВФ?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Незрозуміло, хто сплачуватиме борги – лише НБУ чи вся країна, включаючи гарантований борг.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи заяву керівництва НБУ про те, що Україна зможе платити за боргами до кінця 2020 року.

«Якщо брати рештки 2018-го, 2019-2021 роки й уявити, що держава має платити за всіма боргами, включаючи єврооблігації, гарантований борг, причому не беручи позик, то золотовалютних резервів, які сьогодні складають трохи більш ніж 18 мільярдів, не вистачить на те, щоб все сплатити», – зазначив Блінов.

З іншого боку, Смолій має говорити з позиції НБУ, тобто про виплати Нацбанку перед МВФ, які є підйомними, підкреслив він.

Якщо питання в тому, чи зможе НБУ сьогодні розрахуватися за боргами лише перед МВФ, то проблем немає, додав економіст.

Він уточнив, що саме до 2020 року потрібно розрахуватися з МВФ за поточними боргами, які набралися в 2014-2017 роках.

На його думку, керівництво НБУ намагається сказати, що в принципі не є критичною ситуацією те, що з початку року Мінфін не розміщував єврооблігації та не використовував вікно можливостей, яке було до середини квітня.

«При тому, що Данилюк ставив умову: ми отримаємо транш МВФ, а потім розміщуватимемо облігації. Це було б вигідніше для України, нижча відсоткова ставка. Однак цей сценарій не спрацював», – пояснив експерт.

За його словами, сьогодні Мінфін почав робити запозичення валюти на внутрішньому ринку. Зокрема, йдеться про аукціони.

«Суть у тому, що Україна в будь-якому разі звертатиметься за позиками. Це будуть позики від міжнародних організацій. Є спроби реалізувати транш ЄС в 1 мільярд євро, який поки лише ратифікований. Там ще маємо низку вимог. В ЄС зважатимуть на позицію МВФ щодо Антикорупційного суду. Все насправді сильно зав’язане на МВФ», – акцентував економіст.

Він звернув увагу, що остання розмова Порошенка з Лагард показала, що ситуація не дуже змінилася. Лагард все одно наголосила на питанні газу, дефіциту бюджету, які пов’язані, оскільки якщо зараз підняти ціну на газ та дотації так само, то може підстрибнути дефіцит.

Відповідно, МВФ проти, а значить, Україні потрібно знайти баланс, констатував фахівець, однак, як правило, МВФ не дає кошти в останній рік перед виборами, тому що починається багато популізму.

«Навряд чи уряд наважиться на підвищення цін на газ, тим більше після скандалу з преміями Коболєву та компанії. Суспільство цього не зрозуміє. Ситуація складна. Восени, може, й улітку, Україна зрозуміє, що є проблеми з міжнародними організаціями, й активізує внутрішній ринок, щоб накопичити кошти перед періодом 2019-2021 років», – резюмував Андрій Блінов.

26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані. Серед іншого, буде створений Антикорупційний суд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: