З'ясувалося, чи прийматимуть лікарі пацієнтів без декларацій

Читать на русском
З 1 липня українці зможуть отримувати медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров'я незалежно від того, чи підписали вони декларацію з лікарем.

МОЗ стверджує, що з 1 липня українці зможуть отримувати медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров'я незалежно від того, чи підписали вони декларацію з лікарем, чи ще продовжують його шукати.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Як підписати декларацію з лікарем, якщо досі не встиглиЯк обрати свого лікаря, підписати з ним декларацію й що буде, якщо цього не зробити, розбиралося Слово і Діло.

«Від імені деяких закладів охорони здоров'я поширюють неправдиву інформацію про те, що з 1 липня цього року люди, які не підписали декларацію з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, отримуватимуть лише невідкладну допомогу. Цей факт не відповідає дійсності», – зазначають у відомстві.

МОЗ нагадує, що право на медичне обслуговування гарантується Конституцією та іншими законами України.

Також у відомстві розповіли, що до кінця 2018 року медзаклади, що уклали угоди з Національною службою здоров'я України, отримуватимуть кошти за двома механізмами.

«За базовим тарифом 370 гривень на людину на рік із застосуванням вікових коефіцієнтів – за пацієнтів, які підписали декларації. Додатково ці заклади отримуватимуть по 240 гривень за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію про вибір лікаря. Заклади охорони здоров'я, які лише готуються підписати договори з НСЗУ, в третьому кварталі отримуватимуть фінансування за принципом медичної субвенції», – зазначили в МОЗ.

Українці без декларацій із лікарями потраплять до «червоного списку»На українців, які не підписали декларації з лікарями, нібито будуть виділяти всього 240 грн замість належних від 370 до 1480 грн/рік.

Нагадаємо, 2 квітня в Україні стартувала національна кампанія «Лікар для кожної сім'ї», під час якої кожен громадянин отримав змогу обрати лікаря первинної ланки та укласти з ним декларацію про обслуговування.

Раніше МОЗ оприлюднив покрокову інструкцію, як підписати декларацію з лікарем та які документи для цього потрібні.

Інший важливий документ – Порядок надання первинної медичної допомоги – містить чіткий перелік послуг, які надаватимуть терапевт, педіатр і сімейний лікар, а також впроваджує сервісні вимоги для медзакладів первинної допомоги та формує нову культуру взаємодії лікаря й пацієнта.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: