Обрання сімейного лікаря: що це дасть і в якому випадку пацієнту можуть відмовити в допомозі

Читать на русском
Андрій Гукмедичний експерт

Вибір сімейного лікаря – позитивна ініціатива, яка дійсно може бути ефективною на практиці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів лікар, член організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров'я населення» Андрій Гук, оцінюючи запуск одного з етапів медреформи – обрання сімейного лікаря.

«Концепція обрання сімейного лікаря не нова. Просто прийшов час для її реалізації. Тепер у кожного громадянина з'явилася можливість мати свого сімейного лікаря, терапевта, який займатиметься в першу чергу профілактикою. Йдеться не про допомогу, а про профілактику», – зазначив Гук.

Він уточнив, для цього є відповідні програми первинної допомоги.

«Наприклад, обов'язкові програми для людей після 40 років, щодо, наприклад, захворювань жіночих органів. Ця допомога на первинному рівні надаватиметься безкоштовно. Відкривається нова можливість для пацієнтів отримувати мінімальний пакет допомоги безкоштовно», – підкреслив фахівець.

Медична реформа в Україні: час обирати сімейного лікаряОдин з етапів медичної реформи в Україні стартує з 1 квітня та дає можливість кожному з нас обрати сімейного лікаря. Ми розібралися, скільки загалом має відбутися змін у медичній галузі та коли вони мають завершитися.

На його думку, ці нововведення можуть ефективно спрацювати на практиці.

«За рівних умов, якщо людині надається можливість обрати того лікаря, якого вона хоче, й отримати безкоштовну медичну допомогу, то в неї більше шансів зберегти своє здоров'я», – пояснив Гук.

За його словами, є певні питання щодо сільської місцевості, де лікарів мало, а пацієнтів більше.

Однак згідно з нормативними документами, лікар не може відмовитися від пацієнта.

«Це передбачено лише в тому разі, якщо вже набрали необхідну кількість пацієнтів. На кожного сімейного лікаря є певна кількість пацієнтів. Зокрема, в разі перевищення кількості в 2 тисячі пацієнтів відмова можлива. Але інших підстав для відмови немає», – резюмував Андрій Гук.

В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун запевнила, що в 2018 році відбудеться повна зміна первинної ланки медичної допомоги.

Детальніше про те, з яких етапів складається реформа, – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: