У Нацбанку прокоментували ухвалення закону про валюту

Читать на русском
Національний банк України (НБУ) позитивно оцінює ухвалення Верховною Радою закону Про валюту і валютні операції.

Національний банк України (НБУ) позитивно оцінює ухвалення Верховною Радою закону Про валюту і валютні операції. Оскільки він відкриває можливість для переходу від репресивного законодавства до свободи проведення валютних операцій без обмежень.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті Національного банку, передає «Слово і Діло».

Чи може НБУ управляти коливаннями курсу валют?Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що НБУ відмовився від фіксованого валютного курсу, він визначається ринком.

Ухвалення закону дає Національному банку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання, відзначає регулятор.

«Найбільш болючі обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон і зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані відразу після набуття чинності закону», - йдеться в повідомленні НБУ.

У НБУ відзначають, що ухвалений закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і при наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не порушити фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

«Закон створить комфортні, прозорі і безпечні умови для ведення бізнесу в Україні та відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках і розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу», - підкреслив глава НБУ Яків Смолій.

Водночас, зазначив Смолій, закон дозволить забезпечити цінову і фінансову стабільність і, відповідно, надійну бізнес середовище. Для цього Нацбанку дається можливість своєчасно і ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: