Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юрій Бойко

Читать на русском
Нардеп Бойко виконав чверть обіцянок. За рік йому належить виконати ще 46 запевнень, в тому числі проголосувати за введення миротворців на Донбас та проти накопичувальної пенсійної системи.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юрій Бойко (фракція «Опозиційного блоку»).

Юрій Бойко – політик зі стажем, тому «Слово і Діло» моніторить його діяльність із 2010 року, коли він був міністром палива та енергетики. За цей час Бойко дав 179 обіцянок, з яких виконав 27%. Ставши народним депутатом у листопаді 2014 року, Бойко дав 101 обіцянку. Чверть із них нардеп виконав, а 30 запевнень провалив. До кінця каденції йому потрібно встигнути втілити ще 46 запевнень.

Юрій БойкоНародний депутат України

Одна з останніх провалених нардепом обіцянок стосувалася кадрових призначень. Бойко пообіцяв, що «Опоблок» не буде за них голосувати. Того ж дня Верховна Рада підтримала всі кадрові пропозиції парламентської більшості. Фракція «Опоблоку» дала один голос за призначення Якова Смолія на посаду голови НБУ та жодного голосу на підтримку призначення Валерія Пацкана на посаду голови Рахункової комісії. Однак 25 із 43 депутатів фракції, в тому числі й Бойко, підтримали призначення Людмили Денісової на посаду уповноваженого з прав людини.

Не дотримав слова Бойко, пообіцявши, що з 1 січня 2018 року він створить сторінку в соціальних мережах. У Facebook і Twitter його сторінки з'явилися задовго до цього. Однак вони перестали оновлюватися ще в травні 2017 року. Ми почекали початку березня, але нардеп так і не завів нових сторінок.

Нардеп провалив свою передвиборну обіцянку з приводу медичної реформи.

«Опозиційний блок» запланував три першочергових кроки щодо реформи медицини, які будуть реалізовані, коли партія пройде до Верховної Ради. По-перше, необхідно відходити від фінансування так званих ліжкомісць та орієнтувати спрямування грошей на ефективне лікування людей, а не просто фінансування заради статистики. По-друге, потрібно приділити максимальну увагу екстреній медицині, адже часто від її роботи залежить життя людини. Тому дуже важливо, щоб екстрена медицина нормально фінансувалася. Також необхідно передбачити достатнє фінансування медицини, пов'язаної з інвалідами, людьми похилого віку, оскільки ці люди найменше соціально захищені. І по-третє, потрібно приділити достатню увагу кадровій політиці в медичній сфері, підготовці відповідних фахівців, у тому числі для роботи на сучасному обладнанні. Також слід встановити гідну зарплату медичним працівникам, адже більшість із них отримують трохи більш ніж 2 тисячі гривень», – заявляв він перед позачерговими виборами в 2014 році.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко заявив, що після проходження до парламенту «Опоблок» скасує принцип фінансування ліжко-місцьСказано 7 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак депутати від «Опоблоку» виступили проти законопроекту «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» і не голосували за зміни до Бюджетного кодексу щодо медицини на селі. Хоча саме ці ініціативи передбачають запровадження нового принципу фінансування медичних установ, зокрема замість виділення коштів на лікарняні ліжка кошти виділятимуться на конкретного пацієнта.

Не виконав Бойко запевнення про те, що «Опоблок» не братиме участіь у голосуваннях, поки в парламенті не розглянуть законопроекти щодо захисту вимушених переселенців. Того ж дня на пленарному засіданні Ради 4 народних депутата від фракції – Михайло Папієв, Сергій Дунаєв, Олександр Нечаєв і Микола Скорик – проголосували за законопроект щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального судочинства.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв реалізувати програму модернізації арміїСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ще одна передвиборча обіцянка з програми партії – реалізувати програму модернізації армії – була дружно провалена «Опоблоком», оскільки фракція не голосувала за жоден із шести ухвалених Радою законопроектів у цій сфері. До того ж фракція не розробила власну програму модернізації армії.

Також опоблоківці не виконали програмну обіцянку зупинити інфляцію на рівні не більш ніж 5%. Не будемо перераховувати всі випадки, коли після виборів 2014 року інфляція в країні перевищувала заповітні 5%. Принаймні в серпні 2016 року керівник аналітичного підрозділу фінансової групи ICU Олександр Вальчишин анонсував зниження інфляції на грудень на рівні 11% проти раніше прогнозованих 14%. До того ж рівень інфляції залежить від зовнішньо- та внутрішньоекономічних факторів, а не від законодавчої роботи народних депутатів.

Одним з основних передвиборчих запевнень «Опоблоку» була обіцянка затвердити Національний план відродження Донбасу. Однак представники фракції так і не розробили такої законодавчої ініціативи.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко пообіцяв затвердити Національний план відродження ДонбасуСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

З того, що вдалося Бойку, більшість обіцянок пов'язані з голосуванням в Раді. Як і обіцяв нардеп, більшість його колег із фракції не підтримали президентський законопроект про Антикорупційний суд.

Також фракція звернулася до Конституційного суду з питання скасування медичної реформи. Проваливши передвиборчу обіцянку щодо медреформи, більшість опоблоківців не голосували за «фінансовий» проект закону про медреформу, але внесли до Конституційного суду подання про його конституційність.

Як і обіцяв Бойко, опоблоківці не дали жодного голосу за проект закону про приватизацію держмайна, голосували проти законопроекту про реінтеграцію Донбасу та за продовження мораторію на землю.

Проте Юрію Бойку потрібно виконати ще 46 обіцянок. Одна з останніх – «Опоблок» не підтримає запровадження накопичувальної пенсійної системи. Також він заявив, що його політсила підтримає надання статусу постраждалих тим, хто проживає на території, забрудненій після аварії на ЧАЕС.

Нардеп запевнив, що фракція підтримає законопроект про введення миротворчих військ на Донбас, а також будь-яку ініціативу влади, що допоможе повернути українські території та відновити мир.

Також Бойко пообіцяв, що «Опоблок» підтримає законопроект про нацбезпеку лише за умови, що будуть враховані вимоги фракції.

«Ми готові голосувати за закон про національну безпеку, якщо в ньому будуть враховані всі аспекти – не лише військова, а й енергетична та продовольча, безпека в частині охорони здоров’я, кібербезпека. Має бути комплексний підхід до безпеки. А законопроект у тому вигляді, в якому він внесений до зали, ми не підтримаємо», – пообіцяв Бойко.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: