«Новий курс України»: що пропонує Тимошенко?

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог
Володимир Цибулькополітолог

Сьогодні, 15 червня, лідерка фракції «Батьківщини» презентувала свій «Новий курс України». Відкриваючи форум, Юлія Тимошенко заявила про необхідність прискорення руху України в бік європейських стандартів. «Це лише початок. Це перший форум великої роботи, яку нам потрібно зробити, щоб спільними зусиллями побудувати новий курс України», – заявила голова фракції.

«Слово і Діло» вирішило дізнатися, що пропонує лідерка «Батьківщини» для країни та в чому суть нової програми.

Політтехнолог Петро Охотін зазначив, що програмний виступ Тимошенко на заході був доволі вдалим. Тимошенко, оскільки апелюють до її проросійськості, відразу окреслила, що вона за Європу й НАТО, але двері туди і не відкриті, і не закриті. Також Тимошенко не апелювала до тих речей, за які її критикують.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох роківМи вивчали, як змінювалася електоральна підтримка більш ніж двох десятків політиків, що могли б стати президентом, порівнявши дані 14 досліджень двох соціологічних компаній.

«Під час заходу Тимошенко обійшла питання, за які її критикують, зокрема питання продажу землі. Натомість акцент нею був зроблений на економіку, де люди можуть ділитися всім. Наголос був на доповіді Римського клубу. Сама її промова виглядала досить проєвропейською, й можна сказати, що навіть занадто прогресивною як для українського політтехнологічного ринку», – підкреслив Охотін.

За його словами, Тимошенко дала деталізований огляд того, якою має бути Україна – парламентською республікою з потужним канцлером.

«Тут виникає питання на предмет того, що зараз Тимошенко пішла на дуже ризикований експеримент. Її ядерний електорат – це переважно жителі сіл, малозабезпечені люди. Для них ці меседжі виглядають занадто складними, зарозумілими. Питання в тому, чи не втратить вона зараз ядерний електорат, зробивши спробу розширити його», – уточнив політтехнолог.

Відчувалося, що за програмою стоїть праця інтелектуалів, додав експерт.

«Далі плануються обговорення з експертами. Крім бізнесменів та політиків, у залі були присутні експерти «Реанімаційного пакета реформ», які часто критикують Тимошенко за її ставлення до приватизації. Тобто є спроба запросити до діалогу опонентів. З точки зору ідеології, смислів, це перевага», – пояснив Охотін.

На його думку, завдання форуму – це створення певної ідеології, спроба нагадати, що в Україні політика відійшла від смислів і всі борються за місце у владі.

«Принаймні Тимошенко так намагається подати це інформаційно. Вона намагалася показати, що не є старим політиком ані за форматом форуму, ані за презентацією», – звернув увагу експерт.

Політтехнолог наголосив, що зараз опоненти намагаються зіграти на минулому, але, на жаль, у нашій країні репутаційні наслідки – це радше гарні слова, ніж політичний ефект.

«Обіцянки швидко забуваються, минуле політиків, особливо в провінції, на рівні райцентрів, сіл, хвилює менше, тому, якщо будуть бити суто по минулому Тимошенко, виграти буде складно. Тим паче у всіх політиків є минуле», – резюмував Петро Охотін.

Своєю чергою політолог Володимир Цибулько зазначив, що заяви про новий курс надто гучні, адже, за великим рахунком, немає ніякого нового курсу.

«Це не новий курс. Радше є нерозуміння тих конституційних можливостей, які вже гарантує українське законодавство. Це, по суті, політтехнологічний захід, який покликаний лише, образно кажучи, підфарбувати образ самої Тимошенко та вмонтувати його в загальнонаціональну дискусію про майбутній устрій країни», – уточнив він.

Те, що пропонує Тимошенко, – канцлерська республіка. Це тонкий натяк на федералізацію й фактично гра в інтересах Кремля, застеріг політолог.

На його думку, це та доктрина, яку проштовхує Путін багато років в Україні зі своїм партнером Медведчуком.

Більше схоже на те, що Тимошенко затіяла дивну гру з багатьма невідомими, додав він.

«Якщо вона робить ставки на канцлерську республіку, де прем’єр керує країною, то Україна – це парламентсько-президентська республіка. Роль прем’єра велика. В порівнянні з президентом, прем’єр відповідає за економіку. Президент – за оборону та міжнародні відносини. Тимошенко не розуміється ні в обороні, ні в міжнародних відносинах, тому почала проштовхувати ідею переформатування країни під себе», - аргументує політолог.

Видати себе за німецького канцлера в українських реаліях не вдасться, бо Меркель хоч і помічена в газових оборудках, але без приватного інтересу в цьому, наголосив експерт.

Кого українці бачать майбутнім президентомМи проаналізували відразу чотири спільних соціологічних дослідження за 2016-2018 роки щодо 18 політиків, які претендують на президентське крісло.

На його погляд, форум – є ідеєю створення образу схожого на Меркель.

«Це спосіб нав’язати Україні спосіб німецького процвітання. Проте ані про перспективу німецької законослухняності, ні про німецьку систему оподаткування не йдеться. Тим більше, що на тлі децентралізації Тимошенко жодних нових ідей не пропонує. З усім цим форумом Тимошенко просто підняла пласт проблем, на яких вона хоче створити новий образ і почати президентську компанію», – констатував Володимир Цибулько.

Топ-20 політиків, яких українці обрали би президентом протягом останніх двох років, – на інфографіці.

Кого українці бачать майбутнім президентом – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: