Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Дмитро Шпенов

Читать на русском
Нардеп Шпенов виконав 6 відсотків своїх обіцянок. Із 12 запевнень, які нардепу належить виконати, 11 записані в його передвиборчій програмі.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Дмитро Шпенов (фракція «Опозиційного блоку»).

Шпенов є народним депутатом трьох скликань із 2007 року. За цей час він виконав 11% своїх намірів. Протягом нинішньої каденції нардеп від одномандатного виборчого округу №37 Шпенов дав 16 обіцянок, з яких одну виконав, а 3 – провалив. За рік депутату потрібно встигнути втілити ще 12 запевнень. Зараз він виконав лише 6% своїх обіцянок.

Дмитро ШпеновНародний депутат України

Нардеп провалив передвиборчу обіцянку сприяти ухваленню закону про пенсійне забезпечення. Він не голосував за проект закону про підвищення пенсій, згідно з яким 10 мільйонам пенсіонерів перерахували пенсії (останній такий перерахунок був у 2007 році). Також передбачене надання фінансових гарантій для дітей-інвалідів, інвалідів із дитинства, пенсіонерів, які не мають повного робочого стажу, та осіб без права на пенсію, для яких виплати збільшаться на 45%. Крім того, закон скасував 15-відсоткове оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Також не зміг нардеп впоратися зі ще однією програмною обіцянкою – забезпечувати фінансування програм газифікації населених пунктів свого округу. У відповіді на наш запит до НАК «Нафтогаз України» від 23 серпня 2016 року повідомили, що протягом двох попередніх років держпідприємство не здійснювало фінансування будівництва об'єктів газопостачання в регіонах.

У своїй передвиборчій програмі Шпенов обіцяв сприяти ухваленню закону про судоустрій, однак, коли Верховна Рада ухвалювала проект закону про судоустрій і статус суддів, нардеп голосував «проти».

Дмитро ШпеновНародний депутат України
Шпенов пообіцяв сприяти прийняттю закону про пенсійне забезпеченняСказано 17 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Єдина виконана Шпеновим обіцянка – сприяти ухваленню закону про екологічну безпеку. Він підтримав два законопроекти, спрямованих на поліпшення механізму екологічного контролю за діяльністю суб'єктів господарювання.

Шпенову належить виконати ще 12 обіцянок. Малоймовірно, що депутату вдасться виконати запевнення про те, що «Опоблок» не голосуватиме за зняття депутатської недоторканності.

«Поточний стан верховенства права в Україні ще не дозволяє повністю скасувати депутатську недоторканність. Наша фракція мала сьогодні довге обговорення цього питання й ухвалила рішення, на підставі висновків Венеційської комісії, не голосувати за цей законопроект», – заявив нардеп.

Нагадаємо, що станом на 15 липня 2016 року законопроект про зняття депутатської недоторканності очікує розгляду в сесійній залі парламенту.

Дмитро ШпеновНародний депутат України
Шпенов пообіцяв продовжувати реалізацію програми «Питна вода України» на території округуСказано 17 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нічого не зробив нардеп для реалізації програми «Питна вода України» на території округу, в рамках якої планувалося провести буріння додаткових свердловин питної води, прокласти нові та відремонтувати наявні водопроводи та встановити фільтри доочищення води.

Аналогічна ситуація з обіцянками забезпечувати фінансування капітального ремонту медичних установ, ФАПів та амбулаторій, а також сприяти ремонту й поліпшенню матеріально-технічної бази сільських бібліотек і будинків культури в окрузі.

Не зрушило з місця запевнення нардепа домагатися підвищення орендної плати за землю. Так само, як і немає жодних зрушень у намірі сприяти оновленню автомобільного парку швидкої медичної допомоги.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: