Кияни залишилися без гарячої води: хто винен?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

«Київтеплоенерго» мало б прийняти всі борги споживачів перед «Київенерго», відповідно, борги «Київенерго» – перед постачальниками тепло енергоносіїв.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи ситуацію з відсутністю гарячої води в столиці.

«У нас вийшло так, що старі борги збирає з людей «Київенерго». На якій підставі – незрозуміло. Борги перед НАК «Нафтогаз», відповідно, мають бути не на «Київенерго», а на КМДА, як це зазначено в законі. Тому ця ситуація радше пов’язана з якимись внутрішніми політичними розкладами», – зазначила Бойко.

Вона підкреслила, що згідно із законом, «Київтеплоенерго» має прийняти борги комплексно.

«Тепер виходить, що Ахметов отримає плюс, а весь мінус буде на киянах. Це, по-перше, нечесно. По-друге, таке не могло відбутися без домовленостей із КМДА», – уточнила експерт.

«Згідно із законом, виходить, що Коболєв має рацію. Якби були якісь інші домовленості між КМДА та «Київенерго», то тоді потрібно було б хоча б щось пояснити, заявити. Зараз ситуація складна. Ба більше, схоже, що київська міська влада грає в якусь свою гру. Це підігравання «Київенерго», а кияни просто стали заручниками ситуації», – пояснила Бойко.

Вона додала, що згідно із законом, «Київтеплоенерго» має прийняти всі боргові зобов’язання, причому йдеться не про те, щоб сплатити, а просто прийняти. Тоді НАК дасть газ.

Однак, за її словами, потрібно буде ще розбиратися в структурі боргів – які штрафні санкції, яка сума основного боргу.

Якщо це штрафні санкції з провини держави, за пільги та субсидії, то їх потрібно списати, наголосила вона.

Експерт уточнила, що штрафні санкції мають бути підтверджені судом, бо, власне, через суму штрафних санкцій увесь конфлікт, оскільки КМДА не хоче приймати всіх штрафних санкцій.

На її переконання, це питання дійсно має вирішуватися в суді.

«Як так вийшло, що гроші з людей, які мали стати джерелом для того, щоб сплатити за енергоносії, збирає Київенерго, незрозуміло. Кияни стали заручниками якихось не зовсім законних розкладів», – резюмувала Тетяна Бойко.

Компанія «Нафтогаз» стверджує, що кияни сидять без гарячої води не з їхньої провини. Тим часом «Київтеплоенерго» подало до суду на «Нафтогаз».

Нагадаємо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв штрафні санкції для надавачів послуг, якщо вони завищуватимуть рахунки за ЖКП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: