Законопроекти депутатів ухвалюють значно рідше, ніж президента та Кабміну

Читать на русском

За час роботи Верховної Ради VIII скликання український парламентар пропустив кожне п'яте голосування, а в третині випадків узагалі не голосував.

За три з половиною роки роботи Верховної Ради VIII скликання народні депутати 5 мільйонів 524 тисячі 967 разів висловлювали свою позицію під час голосувань.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у звіті ОПОРИ.

Порошенко уже «пересидів» Януковича в кріслі президентаПрезидент України Петро Порошенко сьогодні перебуває при владі 1459 днів. А це рівно на день більше, ніж у втікача Януковича. Хто з гарантів Конституції найдовше пробув у кріслі глави держави, дивіться на нашій інфографіці.

Анілітики підрахували, що в середньому український парламентар пропустив кожне п'яте голосування. У третині випадків узагалі не голосував, а під час двох із п'яти голосувань натискав кнопку «за».

Найвідповідальнішими парламентарями стали Іван Спориш, Андрій Парубій, Сергій Мельник, Микола Величкович, Тарас Юрик та Михайло Бондар. Вони відвідали майже 100% голосувань.

Протягом роботи парламенту цього скликання в стінах парламентських комітетів було проведено 2 283 засідання. За цей час найчастіше збирались представники бюджетного (141 засідання) та антикорупційного (119) комітетів, які були найбільш завантажені роботою. З листопада 2014 року до травня 2018 року українські парламентарі зареєстрували 6 613 проектів законів, натомість ухвалили лише 808, або 12%.

Президент та уряд виявилися продуктивнішими порівняно з депутатами. Так, 76% законопроектів, ініційованих президентом, урешті стали законами. Майже третина (29%) урядових законопроектів, внесених до парламенту, були позитивно проголосовані.

Натомість серед зареєстрованих депутатських законопроектів лише 12% набули чинності.

Варто відзначити, що в поточному скликанні найбільш продуктивним виявився 2015 рік, коли до урядової коаліції входили п’ять фракцій. За цей час були ухвалені 340 законопроектів. У 2016 році парламент успішно проголосував 212 проектів законів, натомість у 2017 році – 174.

Станом на кінець травня в 2018 році в парламенті були ухвалені 64 закони.

Раніше «Слово і Діло» писало, чому не викорінити з Ради кнопкодавство.

Також наші аналітики підрахували, які обіцянки влітку мають виконати нардепи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: