В АМКУ відповіли на звинувачення Гройсмана

Читать на русском
Антимонопольний комітет України (АМКУ) стурбований позицією прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Кабміну і народних депутатів про стан справ у сфері державних закупівель і кількості порушень з боку замовників та учасників.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) стурбований позицією прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Кабміну і народних депутатів про стан справ у сфері державних закупівель і кількості порушень з боку замовників та учасників.

Про це повідомили в прес-службі Комітету, пише «Слово і Діло».

Відзначається, що з 2014 по 2018 роки за рахунок співпраці державних органів були досягнуті значні позитивні результати в напрямку впровадження прозорих закупівель, боротьби з корупцією в державних закупівлях, підвищенні рівня довіри бізнесу до цієї сфери.

«Однак до сих пір мають місце в окремих випадках зловживання як з боку замовників, так і з боку учасників тендерів, які в результаті можуть призводити до неефективного витрачання державних коштів і зриву важливих для України соціальних проектів», - заявили в АМКУ.

Як працює АМКУ та чи є результат у боротьбі з монополістами?За чотири роки кількість розслідуваних АМКУ порушень знизилася майже вдвічі. Як працює АМКУ, оцінили експерти.

У Комітеті наголосили, що значно збільшилася кількість скарг, що надходять до Колегії АМКУ. Багато з них стосуються «дискримінаційних вимог у тендерній документації, а також дискримінаційного підходу при розгляді та оцінці пропозицій учасників закупівель, коли пропозиції одних неправомірно відхиляються, а інших - визначаються переможцями».

«Антимонопольний комітет України, як орган оскарження, є швидким і ефективним інструментом для захисту порушених прав бізнесу в сфері державних закупівель. За час своєї роботи ми підтвердили свою здатність розглядати скарги в дуже короткі терміни (15 робочих днів), незалежно і неупереджено приймати правомірні рішення», - йдеться в повідомленні.

У Комітеті наголосили, що тільки 0,5% рішень колегії АМКУ скасовуються судами, а також відзначили, що в разі незгоди сторін із рішенням, його можна оскаржити в судовому порядку.

Нагадаємо, що раніше Кабмін вирішив перевірити АМКУ. Зокрема Гройсман доручив Державній аудиторській службі перевірити роботу комітету, посилаючись на заяви від державних органів влади та органів місцевого самоврядування про блокування процедури державних закупівель.

Раніше АМКУ оштрафував «Укртрансгаз».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: