В АМКУ пояснили, чому в країні все дорожчає

Читать на русском
В Антимонопольному комітеті України назвали головні чинники подорожчання продуктів харчування в 2017 році.

В Антимонопольному комітеті України назвали головні чинники подорожчання продуктів харчування в 2017 році.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться у звіті відомства, пише УНН.

Якою буде інфляція та з чим пов’язана стабілізація гривні?У лютому 2018 року споживча інфляція незначно сповільнилася в річному вимірі. Про показники інфляції, курс та ціни розповіли експерти.

Перш за все, в АМКУ відзначили прискорення споживчої інфляції до 13,7%. На такий показник не розраховував навіть Нацбанк, за його прогнозами, він повинен бути на 8% менше.

«Прискорення інфляції в 2017 році, порівняно з 2016 роком (12,4%), сталося через дії таких факторів, як скорочення пропозиції окремих овочів і фруктів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільна ситуація в тваринництві, зростання світових цін і зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування, (перш за все, м'ясні і молочні) та підвищення світових цін на нафту», - сказано в повідомленні.

За даними відомства, на зростанні цін також позначилося збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату праці і стрімке відновлення споживчого попиту.

«За оцінками НБУ, вплив підвищення соціальних стандартів на інфляцію в 2017 році виник, насамперед, через канал підвищення собівартості виробництва, зокрема, внесок двократного підвищення мінімальної заробітної плати, оцінененого на рівні близько 2 п. п. в річний показник інфляції», - відзначили в АМКУ.

У той же час, базова інфляція прискорилася до 9,5% проти 5,8% в 2016 році, додали у відомстві.

«Це відбулося внаслідок зростання собівартості товарів і послуг на тлі посилення впливу вторинних ефектів від високих цін на сирі продукти і збільшення інших виробничих витрат, а також пожвавлення споживчого попиту», - зазначили у відомстві.

Причому, як зазначено у звіті, з початку 2017 року інфляційні очікування знижувалися, однак з вересня почали погіршуватися під впливом ситуації на валютному ринку і анонсованого підвищення соцстандартів.

«Відповідно, зросла частка підприємств, які очікують зростання цін на свою продукцію/послуги в наступному (2018 - ред.) році, в тому числі, внаслідок посилення впливу чинників «вартість трудових ресурсів», «ціни на енергоносії» і «курс гривні до іноземних валют», - відзначили в АМКУ.

Небазова інфляція прискорилася до 19,4% проти 17,5% в 2016 році і пояснювалася високими темпами зростання цін на сирі продукти та паливо, йдеться у звіті.

«Високими темпами зростали ціни на сире м'ясо і молоко (відповідно, на 30,3% і 23,1%), а також відновилося зростання цін на яйця (на 21,2%). Така динаміка відображала істотно вище світові ціни на відповідні продукти і високий зовнішній попит, а також обмежену внутрішню пропозицію цих товарів на тлі зменшення поголів'я (крім птиці) і нестабільної епізоотичної ситуації», - йдеться у звіті.

Нагадаємо, АМКУ проводить дослідження ринку курячого м'яса. За попередніми даними, відомство допускає наявність цінової змови між окремими учасниками.

Як повідомлялося, «Газпром» програв суд про штраф АМКУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: