В АМКУ пояснили, чому в країні все дорожчає

Читать на русском

В Антимонопольному комітеті України назвали головні чинники подорожчання продуктів харчування в 2017 році.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться у звіті відомства, пише УНН.

Якою буде інфляція та з чим пов’язана стабілізація гривні?У лютому 2018 року споживча інфляція незначно сповільнилася в річному вимірі. Про показники інфляції, курс та ціни розповіли експерти.

Перш за все, в АМКУ відзначили прискорення споживчої інфляції до 13,7%. На такий показник не розраховував навіть Нацбанк, за його прогнозами, він повинен бути на 8% менше.

«Прискорення інфляції в 2017 році, порівняно з 2016 роком (12,4%), сталося через дії таких факторів, як скорочення пропозиції окремих овочів і фруктів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільна ситуація в тваринництві, зростання світових цін і зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування, (перш за все, м'ясні і молочні) та підвищення світових цін на нафту», - сказано в повідомленні.

За даними відомства, на зростанні цін також позначилося збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату праці і стрімке відновлення споживчого попиту.

«За оцінками НБУ, вплив підвищення соціальних стандартів на інфляцію в 2017 році виник, насамперед, через канал підвищення собівартості виробництва, зокрема, внесок двократного підвищення мінімальної заробітної плати, оцінененого на рівні близько 2 п. п. в річний показник інфляції», - відзначили в АМКУ.

У той же час, базова інфляція прискорилася до 9,5% проти 5,8% в 2016 році, додали у відомстві.

«Це відбулося внаслідок зростання собівартості товарів і послуг на тлі посилення впливу вторинних ефектів від високих цін на сирі продукти і збільшення інших виробничих витрат, а також пожвавлення споживчого попиту», - зазначили у відомстві.

Причому, як зазначено у звіті, з початку 2017 року інфляційні очікування знижувалися, однак з вересня почали погіршуватися під впливом ситуації на валютному ринку і анонсованого підвищення соцстандартів.

«Відповідно, зросла частка підприємств, які очікують зростання цін на свою продукцію/послуги в наступному (2018 - ред.) році, в тому числі, внаслідок посилення впливу чинників «вартість трудових ресурсів», «ціни на енергоносії» і «курс гривні до іноземних валют», - відзначили в АМКУ.

Небазова інфляція прискорилася до 19,4% проти 17,5% в 2016 році і пояснювалася високими темпами зростання цін на сирі продукти та паливо, йдеться у звіті.

«Високими темпами зростали ціни на сире м'ясо і молоко (відповідно, на 30,3% і 23,1%), а також відновилося зростання цін на яйця (на 21,2%). Така динаміка відображала істотно вище світові ціни на відповідні продукти і високий зовнішній попит, а також обмежену внутрішню пропозицію цих товарів на тлі зменшення поголів'я (крім птиці) і нестабільної епізоотичної ситуації», - йдеться у звіті.

Нагадаємо, АМКУ проводить дослідження ринку курячого м'яса. За попередніми даними, відомство допускає наявність цінової змови між окремими учасниками.

Як повідомлялося, «Газпром» програв суд про штраф АМКУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: