Скандальна норма в законі про Антикорупційний суд: як так вийшло й що робити?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Часто в нас, коли парламент затягує розгляд і потім починає розглядати величезну кількість правок, депутати не встигають фізично дивитися, за що вони голосують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла керівник проектів із питань конституційного права Юлія Кириченко, оцінюючи інформацію про те, що апеляції щодо справ НАБУ, які зараз уже розглядаються в судах, відбуватимуться в судах загальної юрисдикції, а не в новоствореному Антикорупційному суді.

«Коли безліч правок, фізично їх не розглянути, а голосувати потрібно. Так вийшло й тут. Причому аналогічна ситуація була у випадку із законом про судоустрій та статус судів, який є базовим для Антикорупційного суду», – зазначила Кириченко.

Вона підтвердила, що якщо подивитися в таблицю, в ній не зазначене подібне.

За її словами, апеляції передавалися до Антикорупційного суду, а зараз вони не передаються, а розглядатимуться в системі загальних судів.

Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд: як голосували нардепиЗакон про Антикорупційний суд був ухвалений у парламенті 315 голосами. Хто і як голосував – на нашій інфографіці.

«У кінцевій редакції апеляції не передаються. Звичайно, це негатив, який не прийме ані суспільство, ані експертна спільнота», – додала Кириченко.

Вона підкреслила, що Антикорупційний суд саме для того й створювався, щоб усіма справами, які порушені в судах загальної юрисдикції й мають великі суми щодо корупційних діянь, займався новий суд.

Антикорупційний суд створювали для того, щоб усі справи, які порушувало НАБУ, замикалися кінцевим рішенням нового суду, наголосила експерт.

«Тому його й створювали як незалежний, тому були вимоги до судів, конкурси, міжнародна експертна рада. Зараз виходить, що зробили виняток. Тобто в справах, які вже розглядаються в судах за першою інстанцією, апеляція буде в судах загальної юрисдикції», – уточнила фахівець.

«Де тоді незалежність? Вже є справи, які є дуже резонансними, й саме Антикорупційний суд із новими суддями мав би більш об’єктивно їх розглядати. Це, звичайно, не амністія, просто є розуміння, що в нас часто корупційні справи нічим не закінчуються. Вироків немає», – пояснила вона.

За її словами, наразі правку щодо апеляції скасувати вже неможливо, проте вихід може бути в іншому.

«Скасувати вже неможливо, але ще можна просто внести зміни до закону про Антикорупційний суд у межах законотворчої процедури. Зараз потрібно зареєструвати законопроект про внесення змін та вилучити ті положення, які роблять виняток для апеляції», – резюмувала Юлія Кириченко.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як за закон голосували фракції та групи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: