ЧС із футболу-2018: як суспільство розділилося навпіл

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

ЧС із футболу має серйозний геополітичний контекст та політичний підтекст. Тут не лише ставка на спорт, але й геополітичні ставки, бо ЧС проходить у РФ на тлі багатьох конфліктних зон, конфліктних наслідків, ситуацій, до яких втягнута РФ, а також на тлі публічного забарвлення перебування в РФ українських в’язнів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи ситуацію довкола ЧС із футболу в РФ та пікет «Інтера» через трансляцію матчів.

«У ситуації з каналом, якщо це в рамках закону, то нічого страшного немає. Тобто, з одного боку, якщо немає силових ексцесів, фізичного насилля та агресії, це все в межах закону. Однак пікет свідчить про те, що хоча дії каналу й мають законний характер, частина громадськості все одно не сприймає вчинок «Інтера», – зазначив Карасьов.

Однак, з іншого боку, є та частина суспільства, яка чекає трансляції, яка дивитиметься цю трансляцію саме на «Інтері», додав він.

Можливо ці люди не заполітизовані, більше цікавляться спортом, а не політикою, припустив експерт.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країнЧС-2018 уже бойкотує уряд Великої Британії. Не виключено, що таке ж рішення ухвалять урядовці Швеції, Ісландії, Данії та Польщі.

Однак, за його словами, в тому й суть живої плюралістичної політики, коли одна частина суспільства, неважливо яка за кількістю, не сприймає цей факт і публічно бойкотує канал «Інтер», а інша – дивитиметься футбол і не хоче втягувати себе у вир політичних пристрастей.

«Якщо все в рамках закону, якщо це відповідає українському законодавству, тут немає порушень. Це порушує політичні пристрасті окремих груп українського суспільства, які мають право висловити своє несприйняття цього кроку», – уточнив політолог.

Але ж є й та частина суспільства, яка ставиться з більшим розумінням до «Інтера», тому що просто хоче на період ЧС не стільки займатися публічним бойкотуванням, скільки просто подивитися спортивне видовище, пояснив експерт.

На його думку, варто змістити акценти й зрозуміти, люди їдуть не до Росії, а їдуть на футбол.

«Ті хто любить футбол, будуть його дивитися. Хто вболіває, на перший план висуватиме саме те, що вони підтримують не РФ, а збірні, футбол як велику спортивну гру», – підкреслив він.

Варто бути менш пристрасними й більш раціональними, наголосив експерт.

«Через місяць футбол закінчиться й хвиля суперечок спаде», – резюмував Вадим Карасьов.

Раніше «Слово і Діло» писало, що Рада не змогла заборонити показ ЧС-2018 в Україні.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країн – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: