Порядок ведення касових операцій зазнає змін (доповнено)

Читать на русском
НБУ пропонує внести зміни до порядку ведення касових операцій для фінансових установ, підприємств і організацій.

НБУ пропонує внести зміни до порядку ведення касових операцій для фінансових установ, підприємств і організацій.

Відповідний проект розміщений на офіційному сайті регулятора, пише «Слово і Діло».

Смолій розповів про кадрові зміни в структурі НБУВиконуючий обов'язки голови Національного банку Яків Смолій заявив, що не буде істотних кадрових змін у керівництві Нацбанку після його можливого призначення головою банку.

«Змінами передбачений перехідний адаптаційний період протягом шести місяців, щоб привести свою діяльність із використання форм первинного обліку касових операцій до вимог НБУ», – йдеться в проекті документу.

Як пояснює регулятор, протягом цього періоду відмінності форм первинного обліку «не є підставою для їх не застосування». Дозволяється використовувати суб’єктами господарювання раніше надруковані форми первинного обліку касових операцій, «що дозволить зекономити їхні обігові кошти».

Це стосується, зокрема, застосування та використання форм відомостей на виплату готівки, прибуткових касових ордерів, видаткових касових ордерів, журналів реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, касових книг, книг обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки та актів про результати інвентаризації наявних коштів у відповідність.

У Нацбанку говорять, що також розглядався варіант скасування обліку касових операцій і надання права підприємствам самостійно обирати спосіб та форми первинного обліку. Проте він не був «найоптимальнішим».

Раніше Нацбанк затвердив новації щодо касових операцій у гривні.

Нвгадаємо, Володимир Гройсман закликав відмовитися від монополії касових апаратів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: