Які закони обіцяли лобіювати мажоритарники Рівненської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує серію інфографік, присвячених відповідальності народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах. З огляду на те, що в нардепів залишилося не так багато часу для законотворчої діяльності, ми вирішили подивитись, які ініціативи підтримували або подавали до Верховної Ради мажоритарники Рівненської області. Нас цікавили в першу чергу обіцянки нардепів про те, як вони збираються лобіювати на законодавчому рівні різні важливі питання.

Загалом у Рівненській області п'ять нардепів-мажоритарників: Юрій Вознюк із Рівного (ОВО №153), Олександр Дехтярук із Дубно (ОВО №154), Сергій Євтушок – Сарни (ОВО №156), Олег Осуховський – Рівне (ОВО №152) та Василь Яніцький із Дубровиці (ОВО №155). Усі вони запевняли, що за допомогою законопроектів домагатимуться важливих для округу та країни змін.

Відзначимо, що із законотворчою діяльністю в нардепів Рівненської області справи йдуть досить непогано: вони дали 24 обіцянки, з яких 15 виконали, а 2 – провалили.

Найбільше обіцянок, пов'язаних із законотворчістю, дали Осуховський та Євтушок – у кожного по 7 запевнень. Осуховський із одним наміром не впорався. Він запевняв, що «свободівці» блокуватимуть трибуну й не допустять ухвалення закону про приватизацію державних підприємств. Нагадаємо, що в 2015 році Кабмін затвердив перелік державних підприємств, які підлягають приватизації.

«Звичайно, ми не дамо їм цього зробити (ухвалити закон про приватизацію – ред.). Як ми минулого разу заблокували трибуну, ми будемо блокувати трибуну», – заявив Осуховський.

Однак блокувати трибуну не довелося, оскільки доопрацьований законопроект був скерований на розгляд до профільного комітету Верховної Ради України. Проте при голосуванні в цілому 18 січня 2018 року Рада безперешкодно ухвалила законопроект про приватизацію. «Свободівці» в більшості голосували «проти». При цьому ані націоналісти, ані представники ВО «Свобода» не робили спроб зупинити голосування й навіть не здіймали галасу в ЗМІ.

Ще три обіцянки Осуховський виконав: не голосував за урядову пенсійну реформу, підтримав закон про Антикорупційний суд і голосував за поправку про розрив дипвідносин із Росією до законопроекту щодо реінтеграції Донбасу.

Але ще три обіцянки Осуховського можуть бути провалені. Поки що не надто просунулося в своєму розвитку зобов'язання нардепа запровадити державне соціальне медичне страхування. Також немає зрушень у намірі «свободівців» підтримати законопроект про притягнення до відповідальності за подвійне громадянство. В Раді зареєстровані два законопроекти на цю тему, однак вони ніяк не потраплять на розгляд. І ще нічого не зроблено для здійснення одного з останніх запевнень Осуховського про те, що «Свобода» підтримає законопроект про депортованих із Західної України українців.

Євтушок із семи намірів п'ять виконав. Він, як і обіцяв, підтримав зміни до закону про заочне правосуддя, голосував за скасування недоторканності суддів і віддав свій голос за реформу освіти після того, як були враховані поправки «Батьківщини».

Поки що під питанням виконання запевнення нардепа про те, що «Батьківщина» голосуватиме за скасування недоторканності депутатів. Також не видно перспективи в здійсненні намірів нардепа домогтися законодавчого врегулювання видобутку бурштину місцевим населенням.

Дехтярчук не впорався зі своїм передвиборчим запевненням відстоювати справедливий розподіл податків, які мають залишитися в місцевих бюджетах.

«Бюджетний кодекс має передбачати справедливий розподіл податків, які мають залишатися в місцевих бюджетах, що дозволить спрямувати їх на розвиток місцевої інфраструктури районів», – записано в передвиборчій програмі Дехтярчука.

Однак, пройшовши до парламенту, нардеп у грудні 2014 року не голосував за проект закону щодо податкової реформи, який дозволив розпочати процес фінансової децентралізації в Україні, зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, запроваджений розподіл компетенцій, сформованих за принципом субсидіарності, збільшується кількість платежів, які залишаться в повному розпорядженні місцевих бюджетів.

Щоправда, через рік Дехтярчук реабілітувався, підтримавши зміни до Податкового кодексу, які стали основою бюджету на 2016 рік. Тим самим нардеп виконав програмну обіцянку сприяти реформуванню податкового законодавства.

Також Дехтярчук, як і обіцяв, подав законопроект про вдосконалення процедури створення ОТГ і підтримав законопроект про Антикорупційний суд у другому читанні.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми склали рейтинг відповідальності мажоритарників Харківської області.

Хто з нардепів провалив обіцянки про запровадження податків для олігархів – на відео.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: