Розкрадання в Держінвестпроекті: НАБУ встановило подальший рух виведених коштів

Читать на русском
В Антикорупційному бюро вирішили вивчити документи трьох офшорних компаній, що фігурують у справі розкрадань у Держінвестпроекті.

У рамках розслідування кримінального провадження про розкрадання 259,2 мільйона гривень Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України детективи НАБУ отримали доступ до документів трьох офшорних компаній.

Таке рішення ухвалив суддя Солом'янського районного суду міста Києва за результатами розгляду відповідного клопотання, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що протягом 2012-2014 років 7 підозрюваних, діючи за попередньою змовою з невстановленими особами, в тому числі з числа посадових осіб Держінвестпроекту та ДП «Державна інвестиційна компанія», скоїли заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами, передбаченими для реалізації національних проектів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022».

Зазначається, що коштами заволоділи шляхом їх перерахування на рахунки підконтрольних суб'єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності ТОВ «Торговий дім «Борисфен» і ТОВ «Боржава резорт» та подальшого перерахування на рахунки підконтрольних підприємств-нерезидентів Korsk Enterprises Ltd, Talemba Holdings Limited і Septemero Holdings Limited (Республіка Кіпр).

Так, детективи встановили, що 8 квітня 2013 року посадовими особами ТД «Борисфен» були перераховані на користь Korsk Enterprises LTD грошові кошти в розмірі $7,77 млн ​​під виглядом оплати за придбання корпоративних прав ЗАТ «МЗП «Калинка». Днем пізніше того ж року підприємством Korsk Enterprises LTD грошові кошти в сумі $7,7 млн ​​були перераховані підприємству-нерезиденту Yonkers Marketing LTD.

24 грудня 2013 року посадовими особами ТД «Борисфен» було перераховано на користь Korsk Enterprises LTD грошові кошти в розмірі майже $2 млн під виглядом придбання частки в статутному капіталі ТОВ «Джерела Поділля». 27 грудня Korsk Enterprises LTD грошові кошти в сумі майже $2 млн були перераховані на рахунок компанії Amisco Global Limited (Беліз) в банківській установі Eurobank Cyprus ltd (Республіка Кіпр).

Крім того, посадові особи ТОВ «Боржава Резорт» у період із квітня 2013 року до кінця січня 2014 року перерахували конвертовані кошти в загальній сумі $14,51 мільйона на рахунок Holdings Limited під виглядом оплати за придбані частки в статутних капіталах ТОВ «Саломея», ТОВ «Воловецький завод продтоварів», ТОВ «Карпатія Холдинг» і ТОВ «Фортуна Затишок».

10 липня грошові кошти в сумі $8,01 млн були перераховані компанією Talemba Holdings Limited (Кіпр) на рахунок компанії Adoramus Investment Limited (Республіка Сейшельські Острови).

Досудовим розслідуванням встановлений подальший рух грошових коштів, перерахованих на користь підприємств-нерезидентів Korsk Enterprises LTD, Yonkers Marketing LTD та Adoramus Investment Limited:

9 серпня Yonkers Marketing LTDгрошові кошти в сумі $360 тисяч перераховані на рахунок Barrons Limited (США) в банківській установі Eurobank Cyprus ltd;

2 і 18 жовтня 2013 року Talemba Holdings Limited грошові кошти в сумі $450 тисяч та $67 тисяч, відповідно, перераховані на рахунок Barrons Limited в Eurobank Cyprus ltd;

Barrons Limited грошові кошти, отримані від Yonkers Marketing LTD та Talemba Holdings Limited, перераховані 9 серпня 2013 року в сумі $346,5 тис., 3 жовтня у сумі $447,8 тис., 18 жовтня в сумі $66 тис. на рахунок Archer Trading and Services Limited в Eurobank Cyprus ltd, а 27 червня у сумі $10,1 тис. на рахунок Klikate Limited у тому ж Eurobank Cyprus ltd.

Також 5 листопада 2013 року Adoramus Investment Limited (Сейшельські острови) на рахунок Dossimo alliance inc в Regionala investiciu banka (Латвійська Республіка) перераховані грошові кошти в сумі $755 тис., $769,3 тис. та $775,7 тис.

У подальшому 6 листопада 2013 року Dossimo alliance inc грошові кошти, отримані від Adoramus Investment Limited, були перераховані в сумі $751,7 тис., $763,5 тис. та $775,3 тис. на рахунок SUNCOMPAPER TRADE Ltd у Eurobank Cyprus ltd.

У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до документів Eurobank Cyprus ltd, а саме: оригіналів документів про відкриття, обслуговування і закриття рахунків офшорів Amisco Global Limited, Archer Trading and Services Limited, Klikate Limited і Suncompaper Trade Ltd; виписок про рух коштів за рахунками зазначених фірм-нерезидентів та інформації про IP-адреси, з яких здійснювалося управління цими рахунками.

Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ отримало доступ до документів фірми в справі Держінвестпроекту.

Раніше Бюро отримало доступ до телефону фігуранта в цій справі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: