Мораторій на вибори для жителів Донбасу: чи є в цьому сенс і до чого призведе?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

У цій ситуації Аваков виступає як політик, а не як міністр. Його слова потрібно розцінювати як слова політика.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи пропозицію Арсена Авакова про те, що громадяни на територіях Донбасу, нині захоплених російською армією, після деокупації цих районів протягом 3-5 років не мають голосувати на виборах президента та до ВР.

«Складно сказати, що це правильна пропозиція. Навпаки, потрібно інтегрувати людей. Інтеграція – це відповідальність. Відповідальність – це вибори. Так, обиратимуться люди, які співчувають РФ. Із цим потрібно працювати, але не забороняти», – зазначив Горбенко.

На його думку, це менеджерське завдання.

Потрібно дозволити вибирати всім із тієї простої причини, що не потрібно розділяти суспільство на громадян першого й другого сорту.

«Переводити все в заборону – це позбавляти громадянських прав. При цьому право на вибори – перше громадянське право. Позбавляючи людину цивільних прав, навіть подумки, Аваков розділяє людей на два сорти. Це само по собі вже недоречно», – пояснив експерт.

Навпаки, є величезна проблема з тим, що люди, які втекли звідти, переїхали до інших міст, не можуть юридично вибирати, уточнив він.

«Їх позбавили прав. Вони обрали Україну, переїхали сюди, якось живуть, але при цьому держава вважає, що вони не дуже благонадійні, вибиратимуть не тих. Є громадянські права. Тут хоча б цю проблему вирішити, не те що заборони там запроваджувати, тим більше після деокупації», – підкреслив політолог.

Він додав, що деокупація – це звільнення, а заборона голосувати – якраз привід сказати, що це була громадянська війна, адже ми даємо підстави заявити щось на кшталт: «Ми у вас не віримо й вам не віримо».

За його словами, це небезпечно й може викликати громадянський конфлікт.

«Зараз Україна говорить, що дії РФ – це окупація, це армія РФ, а коли кордон буде на замку, не буде жодної РФ, придумати щось уже буде неможливо. У всіх однакові права. Потрібно їх об'єднувати й допомагати, відновлювати весь регіон. Тому заява Авакова – це його меседж проти команди АП. Очевидно, всі вже почали готуватися до виборів», – резюмував Андрій Горбенко.

За даними «Слова і Діла», 10 травня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв створити план дій із деокупації Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: