Чи вдасться дипломатичний бойкот ЧС-2018 у Росії?

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт
Олександр Палійполітичний експерт

Є аналогії з Олімпіадою 1980 року, коли було вторгнення Радянського Союзу до Афганістану й низка країн бойкотувала Олімпіаду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаексперт Олександр Піддубний, оцінюючи заклики до бойкоту Чемпіонату світу з футболу.

«Зараз є пересмикування, коли багато хто проводить аналогію з Олімпіадою 1936 року в нацистській Німеччині, але річ у тім, що в той час Німеччина продемонструвала свою агресивну політику не на повну силу, на відміну з РФ. Не було кількох окупованих територій, участі в прихованих гібридних війнах», – зазначив Піддубний.

На його думку, тоді була зовсім інша геополітична ситуація, аналогії з Радянським Союзом більш очевидні.

«Навіть зважаючи на вторгнення до Афганістану, який, здавалося, був досить далеким від західного цивілізованого світу, була проведена кампанія з бойкотування Олімпійських ігор у Радянському Союзі. Низка країн просто не брала участь у цій Олімпіаді», – нагадав експерт.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країнЧС-2018 уже бойкотує уряд Великої Британії. Не виключено, що таке ж рішення ухвалять урядовці Швеції, Ісландії, Данії та Польщі.

Зараз те, політики, звичайно, заявляють про політичний та дипломатичний бойкот.

«Є заявки, що політики певних країн не приїдуть на ЧС із футболу, є певні заяви із засудженням, але тим не менш їхні збірні беруть участь. Тобто за фактом бойкоту немає. Є демонстрація, але повного ігнорування немає. Це не політика бойкоту. Це сигнал РФ про те, що Європі щось не подобається», – підкреслив Піддубний.

Політолог Олександр Палій зазначив, що тотального бойкоту ЧС із футболу не буде, але буде зменшення дипломатичної присутності.

«Очевидно, що дипломатичні представники деяких країн просто не приїдуть, але футбольні збірні – навряд», – пояснив він.

Проте, на його думку, все одно це буде просто спортивна подія, яка не стане гучною й не зможе змінити ставлення до РФ.

«Рівень презентації ЧС також буде знижений. Це вже зовсім не те, на що розраховували росіяни, коли ухвалювали рішення про проведення цього чемпіонату. Це буде просто спортивна подія, яка не матиме стосунку до політики», – уточнив Палій.

Історія бойкотів Чемпіонатів світу з футболу збірними країн – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: