Антикорупційний суд створили. Що робити далі з «VIP засудженими корупціонерами»?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Верховна Рада зважилася на створення Антикорупційного суду. Влада зробила все, щоб ухвалена модель Антикорупційного суду була безпечною для вищого ешелону корупціонерів.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Віктор Небоженко, передає «Слово і Діло».

«Зрозуміло, що при нинішній владі Антикорупційний суд не працюватиме на Україну. Але Антикорупційний суд уже є, й він обов'язково стане «п'ятим елементом» майбутнього ефективного ланцюжка боротьби з елітною корупцією в Україні. Після зміни влади в Україні в березні 2019 року всі нинішні мляві антикорупційні органи – НАБУ, САП, ДБР, НАЗК – звільнившись від політичного й корупційного тиску, раптом згадають про своє призначення й почнуть діяти», – зазначив Небоженко.

У підсумку з'ясується, що перший контингент засуджених елітних корупціонерів з оточення останніх двох колишніх президентів нікуди саджати, додав він.

Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд: як голосували нардепиЗакон про Антикорупційний суд був ухвалений у парламенті 315 голосами. Хто і як голосував – на нашій інфографіці.

За його словами, українські в'язниці просякнуті тією ж корупцією й просто не готові до прийняття «VIP засуджених корупціонерів», які звикли до розкішного життя у владі та на волі.

Політолог нагадав, що свого часу з цією проблемою зіткнулася Італія, коли проводила багаторічну широкомасштабну антикорупційну операцію «Чисті руки».

«Тому вже зараз Україні потрібно думати про заключний елемент майбутнього антикорупційного механізму очищення української влади й суспільства – в'язниці нового зразка або оренду місця ув'язнення в тюрмах ЄС і США, наприклад, Гуантанамо. Без спецтюрем для засуджених елітних корупціонерів увесь інший ланцюжок втратить свою ефективність», – пояснив Небоженко.

У коментарі «Слову і Ділу» політолог повідомив, що в цьому питанні Україні можуть допомогти США з приходом до ЦРУ Джини Гаспел.

За його словами, Гаспел – великий фахівець із менеджменту різних тюрем.

«Це на перший погляд здається несподіваним, українське суспільство до цього ще не готове, але це вкрай важливо. Ми не можемо посадити великого злодія до звичайної в'язниці. Він перенесе цю в'язницю до себе додому», – пояснив фахівець.

За його словами, США можуть нам у цьому допомогти й українські корупціонери боятимуться не суду або терміну, а того, що на кілька місяців потраплять до спеціалізованої в'язниці.

«Це сильна зброя для моралі наших бізнесменів і політиків. І якщо в Гаспел 20-річний досвід роботи з в'язницями, вона обов'язково запитає, де в Україні збираються «зберігати» корупціонерів», – резюмував Віктор Небоженко.

«Слово і Діло» розбиралось, як за закон голосували фракції та депутатські групи. Порівняти результати з тим, як раніше обіцяли голосувати нардепи, можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: