Що приховано за пропозицією Авакова про «поліцейську операцію» на Донбасі?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Пропозицію Авакова не варто розглядати як реальний варіант повернення Донбасу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву Арсена Авакова про те, що Донбас повернуть українській стороні під час поліцейської операції.

«Насправді, суть пропозиції в іншому. АТО – це була операція, яка більшою мірою пов'язана з МВС. Міноборони було помічником. Головна роль у МВС, тому повноважень у Авакова, відповідно, було дуже багато. Коли це все перейшло в ООС – це вже військова операція Міноборони. МВС, яке має захищати порядок у країні, до цього стосунку не має», – зазначив Горбенко.

Тепер Авакова позбавили частини повноважень, можливостей, а звідти могли йти ще й ресурси, якісь бонуси для голови МВС і його підлеглих, підкреслив політолог.

Логічно, що зараз Аваков почав висувати різні версії повернення Донбасу, додав він.

На його думку, такими заявами Аваков намагається показати свою готовність боротися за повноваження.

Сама по собі поліцейська операція в зоні ООС – дурість. Воюють там не з терористами, а з регулярною армією РФ.

Миротворці не можуть бути введені з тієї ж причини – в нас немає громадянського конфлікту, продовжив експерт.

«Якщо конфлікт буде цивільним, за два місяці він буде вичерпаний, а поки там армія РФ – третя за силою в світі, то конфлікт не завершиться. Одна справа воювати з терористами, навіть на танках, інша – з армією величезної країни», – пояснив політолог.

При цьому миротворці працюють там, де є дві рівнозначні сторони, які не хочуть іти на комунікацію, а через це гине мирне населення, уточнив він.

«Миротворці – це війна за законами, тобто, образно кажучи, ви воюєте, але мирне населення мінімально страждає. Терористи дуже люблять прикриватися мирним населенням, це їхня зброя. Коли мало ресурсів для ведення нормальної війни, починають прикриватися тим, що сторона, яка сильніша, нібито не хоче зла своєму населенню. Це лише РФ може взяти й розбомбити Грозний просто тому, що їм усе одно», – наголосив Горбенко.

Проти нас бореться держава-терорист, але в першу чергу держава, тому це міждержавний конфлікт, акцентував він.

На його думку, зараз усі вчаться воювати в умовах гібридної війни, тому й пропонують миротворців.

«Миротворцям як спостерігачам ОБСЄ не вдасться показати різні сцени успішного мирного життя там. Це люди зі зброєю, які можуть відповісти», – додав експерт.

На його переконання, поліцейська операція з миротворцями або без – дурість.

«Пропозиції Авакова – суто внутрішня політика, пов'язана з тим, що в нього забрали повноваження. Інше питання – як він цими повноваженнями користувався. Але очевидно, що йому неприємно, тому він і пропонує такі дурниці», – резюмував Андрій Горбенко.

За даними порталу, 10 травня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пообіцяв створити план дій із деокупації Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: