Чи вірити в «розстрільний список 47»?

Читать на русском
Богдан Яременко
Михайло Басарабполітолог
Анна Малярюрист-кримінолог

Аналізувати сумнівний список, що оприлюднений в сумнівний спосіб, немає жодної потреби. Це все білий шум.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Сьогодні для серйозної розмови на всі теми, породжені інсценуванням вбивства Бабченка, на жаль, бракує іншої інформації – доказів причетності російських спецслужб. Незрозуміло, чим переконували в СБУ журналістів, які заявили, що отриманої інформації для них достатньо. Але одна справа переконати людину, що її життю щось загрожує, а інша – що це справа рук російських спецслужб», – зазначив експерт.

Інсценування вбивства Бабченка ніби й готувалося для того, щоб встановити зв'язок між організатором і виконавцем вбивства в Україні та замовниками в РФ, додав він.

«Однак не лише доказів, які, цілком імовірно, й не підлягають оприлюдненню, але й заяв українських спецслужб, що вони встановили прізвище, ім'я, посаду замовника в РФ, не видно», – підкреслив Яременко.

«Список 47» журналістів: перша реакція фігурантівРозстрільний список журналістів з'явився сьогодні в ЗМІ. Слово і Діло зібрало реакцію його фігурантів.

_«Щойно такі заяви чи інформація з'явиться, тоді з'являться й підстави говорити про справу далі», – уточнив він.

Своєю чергою політичний аналітик Михайло Басараб переконаний, що кепкувати з приводу «розстрільного» спискку ФСБ в Україні зарано й точно шкідливо.

«Шкідливо для всіх нас, незалежно від фінальної крапки в цій історії. Пам'ятаєте дурників, які перлися від «нєто Путін нападьот»? Не варто бути на них зараз схожими», – написав експерт на своїй сторінці в Facebook.

Експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр наголосила, що з усіх питань до «розстрільного списку 47» ключовим є те, як можна оцінювати роботу спецслужб, якщо з порушенням статті 387 Кримінального кодексу (розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування з матеріалів кримінального провадження) список таки потрапив до преси.

«Сподіваюся, це не за ті гроші, які збирали на інтерв'ю з Бабченком», – додала вона.

Раніше речниця СБУ Олена Гітлянська розповіла, що не знає змісту списку потенційних 47 жертв, який раніше поширили ЗМІ.

Також «Слово і Діло» з'ясовувало, як на потрапляння до «розстрільного списку» відреагували його фігуранти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: